Музеј науке и технике добио своју зграду

Реконструисане просторије на Дорћолу некадашње термоцентралне додељене су Музеју науке и технике који је после 20 година коначно добио своју зграду. Већ је постављена и прва изложба.

После 20 година постојања, Музеј науке и технике се коначно уселио у своје просторије.

У делимично реконструисаној згради некадашње термоцентралне на Дорћолу из 1927. године, претвореној у Музеј, већ је постављена изложба из три целине.

Уз задовољство што је Музеј коначно добио свој простор и опаску да заслуге за највећи део створеног припадају запосленима, директорка Музеја Соња Зимоњић објаснила је да прву целину поставке чине предмети из фондова 17 музеја у Србији, који су од 1991. године окупљени у Заједницу научно-техничких музеја Србије.

Ту су, између осталог, изложени филмски пројектор из 1920. године и камера из 1926, хроноскоп с почетка 20. века, Едисонов фонограф, Теслина пумпа из 1910. "Ериксонов" телефонски апарат из 1900...

Другу и трећу целину чине предмети из депоа Музеја у коме се налази око 5.000 предмета класификованих у музејске збирке. Она коју чине машине великих габарита смештена је у дворишту Музеја, а посебну целину у унутрашњости зграде чине најразличитији предмети од оних који су били у употреби у домаћинству још с почетка 20. века, до индустријских машина из тог периода, каква је ретрокамера, или штампарска ротација из 1915. године.

Посебно су интересантни, као део амбијенталне целине, представљени примерци техничких справа којима је било опремљено домаћинство у Србији пре њене електрификације. Тако су "опремљени" радна соба, кухиња и купатило у коме је, на пример, уз каду, "ишао" стојећи бојлер на ложење из 1910. године, висок готово до таванице.

Ту је и преса за цеђење и равнање веша с краја 19. века, за коју би се могло рећи да је претеча данашњих машина за пеглање.

У оквиру те целине је око 50 фотоапарата, који "покривају" раздобље целог 20. века, а мали су део колекције од њих око 1000 које је музеју поклонио Владимир Арадски.

У Добрачиној број 51, музеј ће од 29. августа бити отворен свакодневно, осим понедељком, од 10 до 22 часа.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 08. сеп 2009, 21:27) - Андро Мошић [нерегистровани]

šahovski sistem Mars

После више од 30 година успешне експлоатације система за аутоматско преношење и приказивање шаховских партина на турнирима у земљи и иностранству, можда је дошло време да се један оригиналан уређај-систем који је поникао у Србији пренесе и инсталира у Музеју. Као аутор и власник био бих заинтересован за одговарајући вид сараднје у том смислу. Посетићу Музеј и поразговарати са директорком и кустосом, а до тада срдачан поздрав mosic.andro@gmail.com

(петак, 28. авг 2009, 23:12) - Arhitekta [нерегистровани]

Muzej nauke i tehnike

Bila, videla, sjajno izgleda. Odlicna postavka i veoma zanimlijivi eksponati.

(петак, 28. авг 2009, 11:15) - nikola bura [нерегистровани]

čestitka

Otvaranje Muzeja nauke i tehnike je, pre svega, rezultat dugogodišnjeg rada zaposlenih u ovom muzeju. Čestitam i želim uspešan rad.

Nikola Bura