Соларијум опасан по живот

Коришћење соларијума сврстано је у прву категорију ризика од изазивања карцинома коже. Ако млади до 30 године користе кварцне лампе, повећавају шансе за читавих 75 одсто за добијање меланома, најсмртоноснијег облика рака коже.

Сунчање у соларијуму повећава шансе за добијање рака коже за 75 одсто, упозорава Светска здравствена организација. Стручњаци су потпуно сигурни и да су соларијуми опасни по живот.

Коришћење тог апарата сврстано је у прву категорију ризика од изазивања карцинома, као азбест или пушење. Ултраљубичасто зрачење кварцних лампи нарочито може да угрози здравље деце и младих до 30 година.

Стручњаци из Светске здравствене организације процењују да је соларијум штетан исто као кад би сте попили чашу арсена, који је јак хемијски елемент, а његове соли су изазивачи рака, или ако би сте удисали бојни гас који уништава кожу и ствара ране.

Према најновијим истраживањима, ако млади до 30 године користе кварцне лампе, повећавају шансе за читавих 75 одсто за добијање меланома-најсмртоноснијег облика рака коже.

"Желимо да видимо упозорења и старосна ограничења у салонима са соларијумима. Млађима од 18 година требало би да буде законом забрањено да их користе јер је млада кожа веома осетљива", рекла је Кејт Арни из Британског удружења за проучување малигних тумора.

Законске забране у 19 земаља

Чак 19 земаља забранило је малолетницима одлазак у соларијум. И Удружење дерматолога Србије предложиће надлежнима такво законско решење, до тада само могу да упозоравају.

"Зрацима у соларијумима се не треба излагати, нарочито не деца до 18 година, нарочито не особе са светлом пути, са већим бројем младежа, нарочите не особе које су имале, или је неко у њиховој фамилији имао рак коже. Све то важи, наравно, и за излагање сунцу. Треба имати на уму да ти зраци, посебно у турбо соларијумима, могу имати и до 12 пута јаче канцерогено зрачење од сунчевог", рекао је др Душан Шкиљевић из Института за дерматовенерологију КЦС.

Бронзани тен постао је модеран крајем прошлог века. Пре тога, преплануло лице сматрало се ружним, чак и непреклидним за једну даму. Но, времена су се променила.

Међутим, пре него што следећи пут кренете у соларијум, сетите се да годишње у свету од малигног меланома оболи више од 130.000 особа, док 66.000 умре. Не заборавите и да уколико се сунчате данас, последице могу да буду видљиве тек сутра, или за неколико година.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(субота, 17. апр 2010, 14:19) - tanja [нерегистровани]

solarijum je zaista mnogo stetan

pre tacno godinu dana isla sam par puta u solarijum... pre nekoliko meseci desilo mi se nesto zasta nisam mogla da verujem da ce mi se ikada desiti...imala sam crvenilo i bol u levoj dojci.. imam svega 20 god i mislila sam da nema sanse to da mi se desi.. kada sam otisla kod lekara rekli su mi da je to posledica solarijuma, hvala Bogu uspela sam da se izlecim na vreme.. i preporucujem svima da ne idu u solarijum jer je zaista mnogo stetan..

(четвртак, 27. авг 2009, 17:51) - anonymous [нерегистровани]

ha ha

Bas tako...Pa znaci da 75% ljudi a pogotovo zena je u nekom smislu bolesno,pa danas se neizlazi iz solarijuma.

(четвртак, 27. авг 2009, 12:24) - anonymous [нерегистровани]

visestrukim ispitivanjima je dokazano da je solarijum stetan po zdravlje

otici jednom u solarijum nije stetno. redovno barem jednom nedeljno ici u solarijum jeste stetno. bas kao sto je stetno i lezanje na suncu.

a vi sto se przite po solarijuma i letovalistima, sta da vam kazem. ako ne dobijete rak do svoje 60 godine, onda nemate sta ni da brinete.

(четвртак, 27. авг 2009, 11:39) - Петар [нерегистровани]

Свашта

Сећам се једног занимљивог примера од пре десет година објављеног резултата једног научног истраживања у Политици у коме је закључено да треба у потпуности избацити со из исхране јер представља опасност за здравље. После две или три године, резултати новог истраживања, исто објављеног у Политици, у коме се наводи закључак да је унос соли неопходан организму али га треба ограничити на разумну меру.

Сада су соларијум, који иначе зрачи УВА и УВБ зраке као и сунце само наравно знатно јачег интезитета, и сунце сврстали уз арсен, азбест и плутонијум! УВА и УВБ зраке којем су људи изложени од памтивека и који су неопходни за стварање Витамина Д, сада треба да избегавамо, мажемо нон-стоп креме које раније нису ни постојале и да се кријемо по пећинама.

Наравно, има велики број људи који претерује са излагањем сунцу али баш ме интересује како то да једно умерено и нормално излагање представља опасност као да грлим плутонијум, пијем арсен и спавам у азбестном стану.

Ја се надам да су људи свесни да постоје добро и лоше урађена научна истраживања, исто као што постоје добри и лоши адвокати.

Кога интересује више може да прочита на http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/08/18/Are-Tanning-Beds-Really-as-Dangerous-as-Arsenic-and-Mustard-Gas.aspx