Чим се оставе цигарете запаљења опадају

Стручњаци Института за медицинска истраживања "Финстин" у Менхасету, у САД, установили да само неколико недеља по остављању цигарета, код жена долази до знатног смањења нивоа неколико биомаркера који указују на запаљенске процесе у вези са срчаним и плућним обољењима.

Само неколико недеља по остављању цигарета, код жена долази до знатног смањења нивоа неколико биомаркера који указују на запаљенске процесе у вези са срчаним и плућним обољењима, утврдили су стручњаци Института за медицинска истраживања "Финстин" у Менхасету, у америчкој држави Њујорк.

И досад се знало да пушење подстиче запаљенске процесе у организму, док остављање цигарета смањује ризик оболевања и умирања од болести срца и плућа. Није се, међутим, знало да ли благодети остављања цигарета наступају одмах, пренео је Ројтерс.

Да би то испитао, амерички тим, који је предводила др Кристин Мец, пратио је 36 жена, учесница програма остављања пушења.

Током шест до седам недеља четири пута је тестиран ниво маркера инфламаторног процеса у њиховој крви, укључујући Ц-реактивни протеин (ЦРП), фактор некрозе тумора (ТНФ) и интерлеукин-6. Испоставило се да се током трајања студије ниво свих биомаркера запаљења стално смањивао.

Амерички тим сматра да би добар подстицај за трајно остављање пушења било обавестити особе које то покушавају о фактичкој старости и здрављу њихових плућа и срца, као и о континуираном опадању наведених маркера након остављања пушења, што недвосмислено указује на смањење ризика од кардиваскуларних и плућних болести.

број коментара 0 Пошаљи коментар