Читај ми!

Друга шанса за бољи живот

Више од 4.000 одраслих особа, које нису завршиле основну школу добиће нову прилику да то учине. Пројекат Министарства просвете "Друга шанса" помогла је Европска унија са четири милиона евра.

Министарство просвете и науке покренуло је пројекат "Друга шанса", којим ће у наредне две школске године 4.000 одраслих особа у Србији моћи да стекне основно образовање. Пројекат финансира Европска унија са четири милиона евра.

Првих 40 полазника у Панчеву одлучило је да искористи "Другу шансу" и да у ОШ "Ђура Јакшић" стекну основно образовање и да положе неки од понуђених стручних курсева. Сви су, како кажу, одлучни у намери да добију своје прво сведочанство са добрим оценама.

Једна од полазница, Силви Латинкић још као девојчица се преселила у Шведску: "Тамо сам ишла у основну школу, али овде ми неки разреди нису признати и сад ми је ово добро дошло да завршим давно започето школовање".

Њен нови друг из школске клупе Данијел Мицковић каже да има обезбеђено радно место само треба да заврши основну школу.

"Стриц ми поседује бензинску пумпу и рекао ми је да чим му донесем диплому могу да почнем да радим. Без школе нема ни посла", каже Мицковић.

Са полазницима ће радити петнаест наставника који су имали и стручну обуку. Александар Кокановић, координатор пројекта "Друга шанса" каже да је изузетно задовољан одзивом људи који желе да стекну основно образовање, а похвалио је и стручни кадар у школи "Ђура Јакшић".

Директор школе Раде Барјактаревић истиче да је ово и за њих одлична прилика да промовишу школу која има мањак ђака: "Родитељи редовних ученика не морају да брину због овог пројекта, јер ће настава за нове полазнике почињати у 17 часова када се завршавају часови за наше ђаке."

Сви полазници су озбиљно схватили "Другу шансу", јер су свесни да следећу вероватно неће добити. Овај пројекат требао би да допринесе и смањењу броја неписмених у Панчеву, јер од 130.000 становника тренутно их је 15 одсто без основног образовања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво