Читај ми!

Обновљен конзулов виноград

Виноград који је у родној Јошеви код Ваљева првих деценија прошлог века подигао наш конзул у Паризу Милоје Андрић, пре две године обновила је његова унука са супругом.

После Првог светског рата, Милоје Андрић био је југословенски конзул у Паризу, ожењен Францускињом Жаном Бертије, која га је подржала у жељи да у родној Јошеви код Ваљева подигне виноград, и од познатих француских сорти грожђа у својој винарији производи добра вина.

Конзул је умро 1959. године, а сахрањен је у Ници. Парижанка није успела да убеди два сина и кћерку да одржавају хектар и по винограда у Србији па је он пропао, а винарија срушена.

Након пола века, његова унука од сестре, Зорица Севић наследила је имање и обновила виноград, јер, како каже, њен ујак им је оставио морални аманет да воле и гаје виноград.

"Он је много волео вина, грожђе и виноград и ја сам на наслеђеном земљишту са својим супругом обновила виноград", каже Зорица.

Јошева сада мирише на шљиву и Прокупац, а уместо француских лоза, засађена је домаћа, аутохтона сорта грожђа.

Милан Севић, супруг конзулове унуке каже да ће из пијетета према конзулу обновити винарију примерену површини винограда где ће правити домаћа вина за домаћу употребу и пријатеље.

Конзул Андрић почива у Француској, а обновљени виноград у Јошеви, враћа сећање на њега и веровање да се и у Србији могу производити висококвалитетна вина као у Француској.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво