Читај ми!

Цегер уместо кесе

Еколошки центар у Крушевцу у сарадњи са Министарством за заштиту животне средине, покренуо акцију спречавања производње и дистрибуције тешко разградивих кеса.

Акцијом "Комшија користи цегер, не узимај трегерицу" крушевачки Еколошки центар је уз подршку Министарства за заштиту животне средине, рударства и просторног планирања, делио грађанима цегере и биоразградиве кесе са циљем да се сачува околина од тешко разградивих материјала.

Кецеље са духовитим слоганом акције, на крушевачким пијацама дељене су продавцима, а цегери купцима. Сви су једва дочекали да се ослободе кеса, а успут и да нешто корисно добију на поклон.

"Купите шибицу, дају вам кесу. То је пропаст. Не знамо код куће како да их се ослободимо", каже једна од крушевљанки која се затекла на пијаци.

Грађани су подржали акцију иако, како кажу, често користе кесе, а не цегер.

Митра, Ивана, Сара и Рада, ученице су крушевачке Гимназије, али су и чланице крушевачког Еколошког Центра и кажу да им је стало до очувања околине као и река, поља и шума које су препуне пластичних кеса.

Поред цегера ове девојчице делиле су и биоразградиве кесе. За разлику од такозваних трегерица за чије је разлагање у природи потребно 350 до 400 година, еколошке, у које може да стане много више намирница, разграде се сто пута брже.

Са пијаце еколози су се преселили у тржне центре. У великим супермаркетима Закон о примени биоразградивих кеса већ се поштује, што је за сваку похвалу, па су се купцима делили само цегери.

"Требало би користити што мање кеса, а са собом увек носити цегер", кажу купци.

За три до четири месеца, колико ће трајати акција са циљем спасавања Србије од чврстог еколошког отпада, биће подељено 2. 000 цегера и 10. 000 еколошких кеса. На тај начин ће се, према рачуницама еколога из промета, избацити више стотина хиљада непожељних трегерица.

"Да би произвео кесу трегерицу, произвођач или дистрибутер мораће по килограму да уплати еко таксу за загађење животне средине од 20. 000 динара. То је 20 пута већа такса од оне за производњу биоразградивих кеса", каже Братислав Попрашић из крушевачког Еколошког Центра.

Акција која је започета у Крушевцу, спровешће се на територији читавог Расинског Округа.

Половином септембра на снагу је ступила законска одредба која ће постепено спречити производњу и дистрибуцију тешко разградивих кеса, а њена примена почеће од 1. jануара следеће године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво