Читај ми!

Села у облаку прашине

Прашина румунског рудника бакра и цинка "Нова Молдава" већ данима засипа села на српској обали Дунава. Најугроженији мештани села Винци крај Голубца.

Апокалиптична слика јаловишта румунског рудника бакра и цинка "Нова Молдава", из кога се диже огроман облак прашине, нажалост није нова за мештане села на српској обали Дунава. Прашина са румунске стране их већ данима засипа. Најугроженије је село Винци у општини Голубац.

"Улази нам прашина и у собу, као да сте брашно посули" каже Роса Ђорђевић мештанка из Винца.

Њена комшиница, Драгица Митић, жали се да из своје баште, прекривене жућкасто-белом прашином, не може ништа да прода.

"Ја гајим парадајз и друго поврће. Неће да га купе викендаши, због те прашине, кажу да је затровано", каже Митићева.

Ношена кошавом, прашина је стигла и до Великог Градишта. Градиштанска инспекција извршила је потребне анализе и о томе обавестила Министарство за заштиту животне средине.

"Анализе су показале присуство тешких метала, чак и олова у траговима, што свакако није добро за људско здравље", каже начелница инспекцијске службе у Великом Градишту Сузана Васиљевић.

Васиљевићева је истакла да би неке подробније анализе показале какав је утицај пронађених метала на здравље, али да је општина Велико Градиште немоћна да то испрати детаљније у једном дужем временском периоду.

Рудник бакра и цинка у Новој Молдави, наводно је затворен, али је јаловиште на острву у сред Дунава остало. Оваква ситуација понавља се већ годинама када дува кошава.

Представници "Нове Молдаве" до сада су у више наврата обећавали комшијама из Великог Градишта да ће решити проблем прашине из свог рудника, али то до сада није урађено.

Градиштанци сматрају да овај проблем може бити решен само на државном нивоу.

"Овај проблем не сагледава онај ко то треба да ради, а то су владе Србије и Румуније, јер је то међународни проблем. Ми као локална самоуправа смо немоћни. Урадили смо све што смо могли, али проблем и даље постоји" каже саветник председника општине Велико Градиште Златко Шуловић.

Мештани села на српској обали Дунава кажу да су им уз прашину до сада стизала још само обећања да ће њихов проблем бити решен. Очекују и да им неко најзад саопшти шта већ годинама једу и какав ваздух удишу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво