Читај ми!

У ваљевској пивари опрема нова, рецептура стара

Ваљевска пивара, најстарији привредни колектив у граду на Колубари, две године после приватизације и са потпуно новом опремом остаје верна традицији.

Од мале ручне радионице у којој је технологију успоставио пиварски стручњак из Баварске Јозеф Ајхингер, Ваљевска пивара сада је у фази модерног развоја.

Две године након приватизације, група Brauerei, купила је насавременију опрему за производњу пива. Пустили су у рад осам нових ферментора, постројење за производњу паре и пропагацију квасца.

"Куповином нове опреме пивара је задржала и даље традиционалан начин производње. Обрадом сировина и кувањем остали смо при тој технологији која је већ толико година у Ваљевској пивари присутна", каже Славица Томашевић, дипломирани технолог.

"Куповином нових ферментора осигурали смо правилно вођење процеса врења. Овај поступак ће бити потпуно аутоматизован, повезан са пропагацијом квасца који се производи у нашој лабораторији више од 40 година", објашњава Ивана Николић, допломирани технолог.

Уградњом нове варионице за кување пива до краја године, пивара ће у потпуности заменити стару опрему. Поред ваљевских, по старој, традиционалној српској рецептури, овде производе и Јагодинско пиво.

"Ваљевска пивара је у претходних две године испоштовала све обавезе према држави. Уложила је преко пет милиона евра у опрему, до краја године ћемо уложити још три милиона евра. Конкуренција је велика, тржиште је пробирљиво, ово је начин опстанка и напретка", наводи Зоран Божић, заменик директора Ваљевске пиваре.

Тридесет пет радника проглашено је технолошким вишком. Свима су исплаћене отпремнине. У пивари је сада 125 запослених, међу њима је деветоро технолога.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се