Читај ми!

Лесковачки произвођачи поклањали парадајз из протеста због ниске цене

Још једна лоша година за произвођаче парадајза у лесковачком крају. Као прошле године у ово доба, цена парадајза је 10 динара. Стао је откуп, извоза нема, па су набране количине, у знак протеста, незадовољни произвођачи поделили грађанима Лесковца. Помоћ и одговоре на бројна питања, међу којима је и како је могуће да парадајз од Лесковца до Београда поскупи и 15 пута, поставили су представницима Министарства пољопривреде.

Црвени се Свирце крај Лесковца од сазрелог парадајза. Петнаест пута више је пластеника него кућа, а берача нигде. Све је стало почетком недеље, каже Небојша Трајковић, коме је на једном хектару за бербу стигло 15 тона парадајза.

"Квалитет је одличан ове године, али цена је ниска, што не може да опстане. Нема бербе, ко ће платити цену од 10 до 15 динара, ко даје робу?", каже Небојша.

Уз високе температуре, цену је преко ноћи оборио увоз 14 шлепера парадајза из Холандије, тврде повртари из Свирца. Магацини су пуни, извоза нема. Уместо да убрано баце као ранијих година, деле га грађанима с молбом да се помогне болесној деци.

"Хвала људима што су дали, одвојили су да не бисмо бацили, боље да поклоне људима који стварно не могу да издвоје паре", каже Маријана Јанковић из Лесковца.

Снежана Радовановић из Лесковца каже да је леп гест то што може да се остави понеки динар и да се помогне: "Ево, ја сам спремила, рекла сам: где је кутија да се стави, јер они неће новац."

Али неће ни парадајз. "Неће га нико одједном за један дан, био је 60-70 динара, сутра га неће нико ни за какве паре", каже Срђан Ђокић, произвођач из Свирца.

И док произвођачи добијају највише 15 динара за килограм, у маркетима и на београдским пијацама – парадајз је 10 пута скупљи. "Кајмак" поново убирају накупци.

"Како је гориво 165 динара, парадајз је џабе. То је грехота, то не треба више да се сади", каже Бојан Цакић, произвођач из Паликуће.

Александар Коцић, произвођач из Свирца, наводи да на пијацама парадајз продају углавном накупци и препродавци.

"На великим пијацама све су заузели странци из Босне, Црне Горе, Македоније, Косова – то су наши из Србије, чак имаш и Бугаре и Румуне", прича Александар.

Подстицајним мерама држава је помогла производњу, кажу произвођачи, који од надлежног министарства очекују да се укључи у решавање овог проблема.

"Десет фолија имамо, држава нас је стимулисала да произведемо, помогла нам је, али немамо коме да продамо", каже Бојан Митић, произвођач из Доњег Трњана.

Помоћник министра пољопривреде Александар Богићевић сматра да је решење у заједничкој стратегији којом би се тај проблем решио на дужи временски период. 

У лесковачкој котлини под парадајзом је 1.800 хектара, 80 одсто је у заштићеном простору. На тоне ће иструлити у корену, а бољитак стручњаци очекују у другој половини јула, када би могао да крене извоз.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се