Живот самохране мајке у трошној кући, често вече дочекају без иједног оброка

После приче из Чачка на коју је реаговало надлежно министарство, дописништву РТС-а у Лесковцу јавила се Марија Пејковић, самохрана мајка троје деце из села Радоњице.

Живи са сином и ћерком која има сметње у развоју у кући на којој кров само што се није урушио и без воде. У бризи о најмлађем детету, слабовидој Анђели помаже мајка. Њих петоро живе од социјалне помоћи.

Ниједног тренутка не сме да је остави саму због сметњи у развоју. Шеснаестогодишњу ћерку Миљану из Радоњице свакодневно доводи у Лесковац, у школу "11. октобар".

Син Миљан је осми разред. Зидове собе у којој живе Пејковићи прекрили су чађ и влага. Кров само што не падне. У кући ни воде ни купатила. Због болесног детета и бројних операција на кичми, Марија не може да ради.

Социјална помоћ и дечји додатак нису довољни да подмире све потребе. Често вече дочакају без иједног оброка.

Марија Пејковић из Радоњице каже да са дечјим додатком и са социјалном помоћи не може ништа да уради.

"Нити могу кров да завршим, нити воду. У 'Водоводу' су ми рекли да морам прво да легализујем то, 20.000 да платим па онда да ми прикључе воду", рекла је Марија. 

"Мама је болесна. Помажем јој када то затреба. Идем за воду, сечем дрва, идем у школу", каже Миљан Пејковић, Маријин син.

Живот у мемљивом и хладном стану

Да би помогла ћерки, бригу о најмлађем детету, једанаестогодишњој Анђели, преузела је Маријина мајка Радица, инвалид и без икаквих примања. Баба и унука, која упркос слабом виду ређа петице, живе у Лесковцу, у мемљивом и хладном стану.

"Њени другари помажу, родитељи од другара помажу. Купе јој свеску, оловку", каже Радица Миловановић, Маријина мајка.

Комшије у Радоњици радо би засукали рукаве и средили кућу Пејковићима, али, кажу, и њихови буџети су скромни. Помажу колико могу.

Драган Ђокић из Радоњице каже да им је култиватором летос дотерао дрва.

"Значи могли би у Општини њима да одвоје нека средства, макар воду или нешто, или да се макар овај кров реши. Ипак је ово, видите сами, стање какво је. Значи никакво", каже Божидар Радивојевић из Радоњице.

Телевизијске приче ових дана о сиромашним породицама и помоћи која им стиже охрабриле су Марију да први пут отвори душу о својим мукама у нади да ће их неко разумети.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво