Једанаестогодишњи дечак у болници без посета и понуда

Једанаестогодишњи Александар из Куршумлије, због болести, две недеље је провео на Одељењу педијатрије прокупачке болнице. Његово лечење прошло би незапажено да ученици Медицинске школе у Прокупљу, који су овде били на пракси, нису приметили да га нико не посећује. Њихова, али и хуманост особља, која је уследила, открила је и другу страну приче овог дечака и његове породице.

Након смрти оца, пре седам година, Аца живи са мајком Милијаном и болесном сестром, од очеве пензије и дечјег додатка.

Око 12.000 хиљада све скупа. Видим да не могу да живим са тим сама. Један лек се плаћа 2700 а ова се два не плаћају, а Ацини лекови још 1700 динара", прича Милијана Мијатовић, из Куршумлије.

Због имања, које је поседовао њен супруг, не могу да остваре ни право на социјалну помоћ. Без довољно огрева и хране, страхују како ће пребродити предстојећу зиму.

Тешка животна прича ове породице, остала би највероватније далеко од очију јавности да Александар није лежао у прокупачкој болници углавном без посета, али и понуда, које се доносе болесницима.

Нисам имала новац. За новац који је требало да дам за аутобус, купила сам деци обућу", каже Милијана.

Да Аца није пацијент као већина осталих на одељењу, приметили су ученици трећег три разреда Медицинске школе у Прокупљу, који су овде били на пракси, као и медицинско особље.

„Питали су ме где ти је мама или тата. Ја сам рекао мама ми је отишла код сестре. И шта су ти купили они, шта су ти донели? Слаткише, сок и пиџаму", прича Александар Мијатовић, из Куршумлије.

„Ми сами тој деци, која су у том моменту препуштена нама, помажемо онолико колико смо у могућности. Обезбедимо пижаму, тренерку, нешто у чему ће бити, средства за хигијену. Врло често ако немају новца да купе неки неопходан лек или сакупимо новац да се врате кући", каже др Радиша Перовић, начелник Одељења педијатрије.

Аца се у међувремену вратио школским обавезама, а хуманост будућих медицинара шири се и на остале прокупачке школе, које у сарадњи са Црвеним крстом увелико прикуплају помоћ за ову породицу.



Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво