Мала историја приватног живота Обреновића у шабачком Архиву

У шабачком Архиву брижљиво чувају најстарију и најзанимљивију преписку српских владара, истакнутих личности из света књижевности и друштвеног живота. Њихова писма, као део "Културе у покрету", изложена су у центру града.

"Љубезна супруго, моја Љубице" - овако 4. марта 1840. године са имања у Влашкој, писмо на три стране почиње Милош Обреновић. Написао га је његов лични секретар јер је српски кнез био неписмен.

 

"Ово је једно од најдрагоценијих писама које се чувају у шабачком архиву", објашњава Иван Досковић, аутор изложбе. "У писму Милош позива супругу Љубицу и сина Михаила да се поново састану на њиховом имању у данашњој Румунији и жали се на здравствене проблеме, пре свега са очима."

Писма из шабачког Архива откривају детаље из приватног живота, радости и проблеме као и историјски тренутак у којем су настала.

"Посебно бих истакао писмо краљице Наталије упућено Народној скупштини Краљевине Србије, којим се она обраћа посланицима, за могућност да види свог сина. Писмо је сачињено на 17 страна, затим допис митрополита Михаила којим се обраћа грађанству, апелује на њих да децу одведу на вакцинацију, и разгледнице Јанка Веселиновића којима се он јавља из Врњачке Бање", објашњава Давор Станојевић, директор Међуопштинског историјског архива.

На 15 паноа у "Отвореној галерији" приказана је архивска грађа која се чува у збирци Поклона и откупа, Фондовима Шабачког суда и грађанских удружења. Један део посвећен је и писмима која су у току Другог светског рата, својој породици и пријатељима слали војни заробљеници из логора у Немачкој. Јављали су им да су живи и поручивали да не брину због њих.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво