Кућа Ненадовића у музеју на отвореном у Бранковини

Ретко које село у Србији као Бранковина код Ваљева може да се подичи богатом историјом и знаменитим личностима - од славних Ненадовића до највеће српске песникиње Десанке Максимовић. У овом културно-историјском комплексу, након 15 година од изградње, музејској намени приведена је и реплика куће породице Ненадовић, која је изнедрила знамените личности српске историје.

Музеј на отвореном у Бранковини, богатији је за реплику куће Ненадовића. Постојбина Ненадовића, осим надгробних споменика њихових чланова, добила је напокон и вредну музејску поставку о историјату знамените породице. То је посебно обрадовало њихове потомке.

"Та кућа је била у јако лошем стању, тамо на неком имању код наше даље породице. Идеја да се она реконструише је за почетак сјајна, а сама чињеница да је то завршено је још боља", каже доктор Милош Ненадовић.

"Кућа Ненадовића која је грађена између 2002. и 2004. године и која је некако препуштена зубу времена сплетом неких околности. Читав колектив Народног музеја уз помоћ наравно града Ваљева успео је да током ове године, легализује коначно овај објекат и наравно привреде га основној намени", Јелена Николић Лекић, директор Музеја Ваљево.

Музејска поставка у кући Ненадовића, открива изузетно вредне податке. Тим историчара и етнолога радио је нова истраживања, која су додата већ постојећим , а које Народни музеј Ваљево већ годинама спроводи о историјату породице Ненадовић.

"Ако изузмемо две познате династије Карађорђевиће и Обреновиће, по мом можда субјективном мишљењу, Ненадовићи су најзначајнија српска породица", каже доктор Владимир Кривошејев, историчар Народног музеја Ваљево.

"Показали смо са елементима архитектуре, покућства и народне ношње како је то у ствари изгледало током дветнаестог века", наводи Гордана Пајић, етнолог Народног музеја "Ваљево".

Отварањем куће Ненадовића, заокружена је целина знаменитости културно-историјскг комплекса у Бранковини. Упркос десетинама хиљада посетилаца који сваке године обиђу Бранковину, чини се да културно-историјски па и туристички  значај овог места, пуног историје , није  у потпуности  остварен.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво