Женска земљорадничка задруга

У Горчинцима код Бабушнице, уз подршку Владе Србије, недавно је основана прва женска земљорадничка задруга. Двадесетак жена из бабушничких села заједно раде и зарађују од узгоја и прерадe здраве хране.

Донедавно све се радило на смедеревцу и ручно. Сада је ова задруга опремљена савременим машинама за прераду воћа и поврћа.

"Сада је све машински и директно иде у флашице и тегле. Време је да се покрене рад за ове жене", каже Марија Костић из ЗЗ "Дарови Лужнице".

Погон за прераду органских производа омогућиће бољи живот за двадесетак породица, а чланице Задруге надају се и да ће подстаћи младе да остану на селу.

"Пуно младих људи треба да види ово. То је леп посао, здрава храна. Све је перфектно укусно, чисто и педантно", наводи Горица Митровић из ЗЗ "Дарови Лужнице".

Идеја за оснивање женске задруге родила се пре три године када је двадесетак жена из бабушничких села добило пластенике из донације и покренуло органску производњу.

"Када смо добили производе из органске производње видели смо да ми овде немамо купца и да то у свежем стању не можемо да продамо. Тако смо дошли на идеју, нас петнаестак жена, да оснујемо прву женску задругу органских произвођача на југу Србије", наводи Каролина Стаменковић из ЗЗ "Дарови Лужнице".

Већина жена у бабушничким селима нема стална примања иако раде од јутра до мрака. Њихов положај требало би да оснажи и побољша и земљорадничка задуга коју су саме основале.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво