Обнова путева и повратак у завичај на обронцима Копаоника

На Административној линији са Косметом у куршумлијском селу Тачевац, смештеном на обронцима Копаоника, на 1000 метара надморске висине, стотинак бивших мештана овог села, које је угашено пре две деценије, окупило се да обнове путеве, сеоске изворе и уреде гробље. Завичајни скуп, како су га назвали, искористили су и да обележе 120. годишњицу досељавања у ово куршумлијско село, које је по површини једно од највећих у Србији.

Педестетих година прошлог века у овом селу је живело око 500 душа. Близина Косова, сталне провокације Албанаца, крађа стоке и шуме, као и и лош пут утицали су да и последњи мештани пре 20 година напусте село.

"Била је ту и основна школа, било је то велико село, али ето тако се то десило, та миграција и ми смо се свуда раселили. Свако је тако отишао на неку своју страну'', каже Видосав Ружић, привредник из Београда

"Ређају се слике из прошлих времена изаткани ћилим драгих успомена. Сада објашњаваш некој новој деци на маленом гробу ко су њима преци'', наводи Мирољуб Живковић, песник из Тачевца.

У Тачевац су остале оронуле и порушене куће, али слична ситуација је и у околним селима, где су остали малобројни горштаци који кажу да су проблеми због којих се одавде одлазило присутни и данас. Зато су почели прво да уређују пут и сеоско гробље, обнављају изворе, како би се овом крају пружила нада у повратак и живот.

"Овде има услова за живот, али ти услови морају да се испоље и да обезбеде квалитетнији живот на један другачији начин'', каже Миле Копривица, из Куршумлије.

"Да већ идуће године почнемо да радимо наш дом у Тачевцу, да могу да дођу деца, овако који су извиђачи, а уједно то ће нама да служи кад год дођемо, да дођемо нас пет, десет, један, да имамо тако пет шест соба'', кажр Милета Алексић, привредник из Беча.

Уз обичаје својих предака, песму и игру завичајци су обележили и 120 година од досељавања у ово куршумлијско село, са надом да ће у времену до новог окупљања за годину дана, бити учињен велики помак ка оживљавању овог краја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво