Завршен фестивал спортског филма на Златибору

Златибор је претходних дана био у знаку Међународног фестивала спортског филма. Приказан је 41 филм, а међу награђенима је и Драган Станојевић: његов "Мартин Стрел - човек који је победио Амазон", у продукцији РТС-а, добио је награду за најбољи краткометражни документарни филм.

Спорт и филм преплели су се  осму годину заредом, потврђујући да су се с разлогом одомаћили на планини на којој се сваке године на припремама нађе више од сто екипа из земље и света, а која је такође била природна сценографија за десетине филмова. Утисци гостију из године у годину слични.

"Ја сам сад овде помало домаћи. Био сам већ 2016. и 2018. по три недеље са репрезентацијом Црне Горе, већ сам овде навикао. Јако је лепо, мислим да је идеално. Сад кад би опет неког тренирао мислим да би ga довео на Златибор", каже Богдан Тањевић кошаркаш, тренер, добитник награде за животно дело.

Главна тема овогодишњег фестивала била је кошарка и подсећање на велике успехе, радости и туге - од записа о првој европској титули сарајевске "Босне", преко златних момака 70-их када је и почео успон домаће школе кошарке, затим руске спортске драме, финала САД-СССР на олимпијади у Минхену, до хрватског филма о кошаркашкој породици Шарић. Приче различите, али их све спаја иста жеља аутора упућена неким будућим асовима.

"Дјеца требају маштати и ићи за својим сновима. И ако ја потакнем са овим филмом било које дијете да крене у том смјеру, ја сам већ направила пуно и добила сам велику награду", каже Славица Шњур, добитница награде за најбољи документарни дугометражни филм "Увик исто".

Фестивалске приче отуда су и носталгичне, топле, понекад сетне као подсећање на људе који су градили и досезали највише спортске врхове. Сам фестивал је део светске мреже од 16 фестивала, а на Миланском, фестивалу фестивала, прошле године награђена су два филма са златиборског.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво