Пожега, како спречити насиље над ученицима

Месецима у пожешкој Основној школи "Емилија Остојић" родитељи покушавају да заштите децу од честих испада и насилничког понашања једног дванаестогодишњака. И док родитељи најављују тужбу против школе и надлежних институција, диркеторка школе каже да ће тужити медије због неиститнитог извештавања.

Сина Зорана Луковића два пута је претукао две године старији дванаестогодишњак, који је крајем прошле године дошао у пожешки крај са мајком која је руска држављанка.

"Дете је први пут имало лакши потрес мозга, сада је имао, други пут је угруван, једноставно од тих удараца и тога, али су трауме детету остале. Дете не сме да напусти породични дом да изађе, да се игра са својим другарима, да ради неке активности што је радио до сада. Дете не тренира фудбал, који је тренирао годинама. И ја имам велики страх да га упутим на тренинге, не смем да ризикујем", каже отац претученог дечака Зоран Луковић.

Најтежи инциденти дешавали су се ван школе, каже директорка. Демантује да је школски полицајац код проблематичног ученика пронашао ножеве, како су пренели поједини медији и додаје да је школа предузела све што је могла.

"Писали смо дописе и дописе свим институцијама, зна се које су институције неопходне да буду укључене у развој детета, поготово када је дете малолетно и када има само дванаест година. Ја сам родитељ и не бих никад прикрила насиље, јер тиме штетим детету, само детету, искључиво детету. Јер свако откривање насиља доћи ће до одређених промена и морају се предузети кораци у решавању и спречавању тога насиља", каже директорка ОШ "Емисија Остојић".

Зоран Луковић каже да је проблематичан дечак месецима заправо препуштен сам себи.

"То дете је ван надзора, може се видети у било које доба дана или ноћи у насељу где живимо. Нико га не контролише, нико и увек је у некој, како да кажем, у напетој ситуацији или са децом или сам или тако", додаје Зоран Луковић.

Због писања да је и њу проблематични ученик претукао, диркеторка школе најављује да ће тужити поједине медије. Родитељи траже њену смену, а поднеће тужбе и против одговорних институција због пропуста у раду са проблематичним дететом.

Центар за социјални рад Пожега предузео је све законске мере, чак и против родитеља, али процедуре захтевају време. Родитељи се питају да ли се ефикаснијим радом институција могу спречити даљи инциденти у овом случају и избећи трагичне последице уопште.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво