Ђурђевдан у Јагодини

У Србији се данас слави Ђурђевдан. Према народном веровању, овај празник представља границу између зиме и лета, и доноси здравље, срећну удају и женидбу, плодност стоке и добар род.

Уз Ђурђевске ватре обележавање славе код јагодинских Рома почело је још синоћ. Они верују да светло пламена и жеравица терају зле силе из кућа и доносе здравље и срећу током целе године. На овај верски празник многи долазе и из иностранства да би били у кругу своје фамилије.

"Ми сваке године долазимо да прославимо Ђурђевдан, то је наш обичај, веселимо се, палимо ватре, то је наша традиција, свака кућа тако прославља Ђурђевдан", каже Бајрамша Ракић из Беча.

За Ђурђевдан се овде живи, сви се радују и чекају овај празник.

Без обзира на то да ли им је слава, сви купују јагње, каже Милица Вујичић из Јагодине:

"И ако је најсиромашнији просјак на улици он ће да створи новац за овај дан, ради своје деце... за здравље." 

По народном веровању Ђурђевдан је посебан празник и једна од најомиљенијих српских слава.

„Мени јесте, то је слава мојих предака и ја сам, наставио да славим, ево већ 18 година", каже Жарко Димитријевић из Јагодине.

Пошто Ђурђевдан симболизује здравље и будјење природе, обичај је да се венчићима од биља ките капије и улазна врата. Живот у градским срединама утицао је да се многи народни обичаји измене и прилагоде, али жеље за добро здравље и напредак уз Светог Ђорђа остале су исте.

број коментара 0 Пошаљи коментар