Живот на територији Националног парка - привилегија и обавеза

Дан заштите природе, Национални парк Тара обележава и доделом награда и подстицајних средстава за пословне идеје које ће допринети заштити природе и, истовремено, омогућити одрживо коришћења природних ресурса.

Живети на простору Националног парка је, са становишта природних вредности, посебна привилегија, али управо због свих драгоцености које су у режиму заштите и посебна обавеза и извесно ограничење у пословним подухватима. Зато је Национални парк Тара, пројектом "Еко карст", у оквиру "Интерег" позива, наградио три најбоље пословне идеје, које ће се реализовати у Националном парку.

"Ово је, само ја мислим један од низа неких активности који ће допринети, како очувању природе, тако очувању становништва које живи на подручју Парка", каже Маријана Јосиповић из Националног парка Тара.

Тако ће, уз ову подршку, Тара добити и сушару за органско воће, органски мед, прикупљени пчелињи отров за медикаменте, па и еколошки сапун.

"Казани за прављење пекмеза, од аутохтоних врста шљива, маџарке, дивљих крушака и аутохтоних крушака, калемљених", наводи Милош Стевановић из Јагоштице на Тари.

"У мом пројекту, у сакупљању пчелињег отрова и бављења пчеларством, немам никаква ограничења... А сама идеја ми се јавила 2018.г одине, због малих прихода органског меда, тако да сам морао да смислим нешто од споредних производа пчелињих" наводи Милош Јовановић из Растишта на Тари.

"Набављаћемо основне сировине као што су свињска маст и говедји лој, а онда долази онај занимљивији део, уствари, одабир ливадског или лековитог биља, који ће свакако својим саставом допринети квалитету тих сапуна" каже Јасна Станковић из Удружења грађана „Биос".

Национални парк Тара, обухвата око 25.000 хектара, и чува више од 1200 биљних и најатрактивније животињске врсте. Шуме Таре су по лепоти и богатству , међу највреднијим у Европи, а улога човека у том заштићеном подручју, док ради и приходује, неодвојива је од обавезе да та природна блага штити и развија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво