При крају сетва кромпира у Глогоњу

У Глогоњу, код Панчева завршава се сетва кромпира, на стотинак хектара. Домаћини рачунају на зараду од младог кромпира, а после куповине дигиталне метео-станице, и на веће приносе.

Саша Милосављевић из Глогоња ове године на 3 хектара сеје кромпир. Као и многи други мештани, ову биљну културу гаји већ деценијама. Земљиште је погодно, а очекује се добра зарада, на пијацама у Панчеву и Београду.

„Ако хоћете да урадите све како треба, треба уложити око 2000 евра да би се зарадило 4000 евра. Агрил не стављам, улажем само у семе, ђубриво, сву потребну хемију, обраду", објашњава повтар Саша Милосављевић.

Проблема има са накупцима, али и са радном снагом и болестима.

"Јако тешко се дође до радне снаге. Они траже 250 динара по сату, плус доручак, плус пиће. Толику олату ја немам за 40 година радног стажа", наводи Саша Милосављевић.

Да би унапредили производњу, Удружење повртара је недавно купило дигиталну метеостаницу, а сви важни параметри прате се преко апликације за мобилни телефон.

"Такође постоји могућност активирања аларма, ако се температура спусти испод одређеног нивоа. Можемо да подесимо и да прати брзину ветра", каже Данаил Вучковски, председник Удружења повртара.

План Удружења је да преко конкурса набави новац и за куповину других васжних сензора, на пример за температуру и влажност земљишта, или за софтвер који ће предвиђати могућност појаве болести.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво