Врање: 15. међународни фестивал докуметарног филма

У Врању је у току 15. међународни фестивал документарног филма ‚‚Документ 2018" који, под покровитељством Града, организују удружење "Документ 06" и наше Дописништво у Врању. Сниматељу Слађану Стојановићу, оснивачу Фестивала, уручена је награда "Тори Јанковић" за децентрализацију културе.

Први филм на фестивалу "Вонгар" уводи нас у свет аустралијског писца српског порекла. Пише роман и брине о својим псима, покушава да помогне Тимију уз помоћ предања Абориџина.

"Ја сам њега пронашла мислећи у ствари, да читам абориџинског писца, прва књига на коју сам наишла је била збирка прича, која је била потписана са Би Вонгар, мени су се те приче допале зато што причају о неком свету који је ужасно удаљен од нас," каже режисерка Андријана Стојковић,

На "Документу" и три филма РТС-ових аутора "Етос врањске песме- Стих стихује, срце не мирује" Радице Смиљковић, "Птица без гнезда" Данијеле Манић Стојилковић и "Дејан" Слађана Стојановића.

"У истраживању се открије неки врло интересантан податак који вас покрене да идете корак даље, у истраживању, па и да се окушате да отпевате који тон те итекако танане, лирске, прекрасне песме, али никако тужне, песме која увек говори о животу," објашњава Радица Смиљковић, ауторка филма.

"Филм је о мигранткињи Махбуби Тахери, и поред тога што је преживела такве тешкоће у животу и у Ирану и у Авганистану, одакле је она, толико је позитивна и ведрог духа, она слика, пише," каже Данијела Манић Стојилковић, ауторка филма.

Током четири дана трајања ‚‚Документа‚‚ приказује се 21 филм, из пет земаља, од тога шест премијерно.

"Можемо да обогатимо фестивалску понуду у Србији, а са друге стране наши суграђани имају прилику да виде нека остварења која су значајна за регион," наводи Слађан Стојановић, оснивач "Документа".

‚‚Желим да врањска публика зна да су аутори ових филмских остварења препознати на међународној сцени и да ће се неке од пројекција истовремено приказивати и у другим европским и светским земљама", објашњава Слободан Миленковић, градоначелник Врања.

Оснивачу Фестивала Слађану Стојановићу уручена је награда Крагујевачког фестивала антиратног и ангажованог филма "Тори Јанковић" за децентрализацију филмске уметности у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво