Привредне везе Панчева и Београда

Панчевачки привредници имају ту срећу да су у близини двоипомилионског, београдског тржишта. То, умногоме, одређује и привредне токове у том граду.

За мање градове близина метрополе може да има и добре и лоше стране, али Панчевци се труде да искористе све предности тога што се налазе на 20 километара од центра привредног, културног и спорстког дешавања у нашој земљи.

Привредници не крију да им велико тржиште доприноси много бољем пословању. Чак 70 одсто производа панчевачка Млекара продаје у Београду. Због тога планирају и проширење производње и запошљавање нових радника:

"Београдско тржишто нам је јако интересантно, јер велико тржиште од 2 милиона становника нам много значи.Ту су сви могући инпути који улазе у производњу и који су нижи и зато нам је београдско тржиште одувек приоритет и тако ће бити и убудуће" каже Милош Жежељ, директор "Млекаре Панчево".

Не тако давно Београђани су у редовима чекали да у њихове продавнице стигне хлеб из банатске равнице. Сада је конкуренција много већа, али и даље скоро половина производа из ове Пекаре стиже у главни град.

"Мислим да је једини пут за који сам сто посто сигурна да је прави, пошто знам много привредника, а који јако добро раде у Београду да првенствено квалитетним производом могу успети у Београду, а јако је важно постићи добар однос између квалитета проивода и цене коју ми можемо да понудимо2, сматра Оливера Милиновић, директорка "Пекаре Панчево".

И пунији буџет града Панчева је показатељ берићетног пословања на тржишту суседног града.

"Битно је да као град можемо да искористимо ту предност близине Београда и да имамо што више регистрованих привредника јер они запошљавају наше суграђане, плаћају порез на имовину, плаћају порез на зараду локалном буџету и добро је да их и убудуће имамо што више, јер ће нам на тај начин и јавни приходи бити већи, а проценат незапослености мањи" наводи Саша Павлов, градоначелник Панчева.

Локална самоуправа улаже у инфраструктуру и гради се све више стамбених блокова на опремљеним јавним површинама, а просечна цена новог стана у ширем центру града је око 900 евра по квадратном метру.

Ако се има у виду мирнији начин живота, ниже цене и коректни комшијски односи - ето Београђанима лепе прилике за добар и економичнији живот на домак двомилионске метрополе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво