Трстенички Дом здравља добио најсавременији 4Д ултразвучни апарат

Нови апарат, вредан је четири и по милиона динара. Донацију немачке амбасаде помогла је и локална управа са 20 одсто средстава, као још један корак ка побољшању ниске стопе наталитета у овом крају.

Преглед на 4Д ултразвуку у приватним гинеколошким ординацијама кошта од осам до дванаест хиљада динара. Трстеничанке су од ове недеље повлашћене, јер га у Дому здравља могу обавити бесплатно. За разлику од претходног овај ултразвучни апарат да је покретну слику. Трудницама је потребно само мало више стрпљења, јер преглед, у зависности од положаја бебе, траје и до 45 минута.

"Пре свега ту се баца акценат на рано откривање карцинома, како тела, грлића материце некада и пре свега анексалних регија, а у акушерству помаже у току водјења трудноће и раног дијагностиковаја патолошких трудноћа", каже Драгица Гочанин Пајчић, начелница гинеколошког одељења Дома здравља.

Гинеколози трстеничког Дома здравља, завршили су обуку прошле недеље, а већ ове имају заказане прегледе за неколико наредних дана.

"Ми следеће године добијамо још једног гинеколога после четворогодишње едукације, а такодје и низ бабица и сестара су прошле обуку за саветовалиште за труднице, а имамо и ту вежбаоницу за труднице, тако да је наша установа сада заиста опремљена свим потребним апаратима и кадровима за безбедно вођење трудноће", истиче Радован Поповић, директор Дома здравља Трстеник

Опремање Дома здравља иде у прилог борби са негативним демографским трендовима.

"Да смо, ето, у задње две године подигли износе за новородјену децу, сада износе 20.000 динара, никад раније нису прелазили 10.000 динара. Исплаћујемо незапосленим породиљама зараде годину дана у износу од 10.000 динара. Да вантелесну оплодњу ми смо повећали са 70.000 на 250.000 динара, свима који испуњавају услове и имају такве потребе" истиче Александар Ћирић, председник Општине Трстеник.

Проблеми ниског наталитета и одлива становништва, препознати су као приоритети, с обзиром да је између два пописа у трстеничкој општини нестало 7.000 људи, односно 15 процената од укупног броја становника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво