Радно у сливу Колубаре

Иако се време погоршало радови на водопривредним објектима у сливу Колубаре нису прекидани. Ради се у неколико општина Колубарског округа. ЈП "Србијаводе" и Канцеларија за јавна улагања, за ове радове издвојиће око 300 милиона динара.

Уз раније започете обимне радове на реци Колубари кроз Ваљево, на водотоковима у Колубарском округу отворено је још осам градилишта. Водопривредно предузеће "Ерозија" гради и санира водопривредне објекте у убској, мионичкој, лајковачкој и љишкој општини. Вредност радова је око 300 милиона динара.

"Све су различити објекти значи од изградње нових објеката до санације постојећих који су оштећени у поплавама. Укупна дужина тока који се санира и регулише је око 20 километара", каже Ђорђе Малешевић, "Ерозија.д.о.о.".

У мионичкој општини санира се и уређује четири и по километра корита реке Лепенице која се најчешће изливала у равничарском делу ове општине.

"Овде гравитира неких седам села, велики број становника је угрожен. Постоје ту и пољопривредна добра, пољопривредне културе и засади који се налазе у приобаљу и много је важно да се ради на превентивии. Протеклих неколико деценија није се радило ништа на чишћењу корита", истиче Бобан Јанковић, председник Општине Мионица.

У вишим пределима ове општине граде се и три бујичне преграде на притокама Рибнице. У убској општини гради се растеретни канал између река Грачице и Уба. То је један од стратешких пројеката у заштити од великих вода у Тамнави.

"И на тај начин заштитићемо насеља низводно од овог места, значи село Совљак и насељено место Уб од високих вода реке Грачице. За нас овај пројекат траје преко три године и ми смо спремни да реализујемо га у наредних пар недеља да завршимо", каже Саша Спасић, члан већа Општине Уб.

Санира се ток Колубаре, на два градилишта у лајковачкој општини. Посебно је важна заштита извора питке воде у Непричави, који су угрожавале велике воде.

У љишкој општини ради се на водотоковима у селу Козељ. Већи део посла на свим овим градилиштима у сливу Колубаре биће завршен до краја године.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво