Шумадијски блуз на крагујевачком универзитету

Универзитет у Крагујевцу добиће новог ректора, јер садашњем вршиоцу дужности истиче мандат. Афера око бившег ректора још се није слегла, а на тој високошколској установи поново се узбуркавају страсти. Анонимна писма, саопштења и оптужбе преплављују медије.

"Блуз је у најширем значењу, поезија чежње, очекивања, личних незадовољстава и падова. А, Шумадија блуз, непознати пошиљалац, који критикује рад Универзитета у Крагујевцу и износи "јаде" запослених.

Тим мејлом медијима су се обратили радници стручне службе ректората "који је за њих оличење казамата", јер су, како наводе, су доласком новог руковдства, изложени тортури, праћењу. На Универзитету, те наводе, одбацују.

"Запослени на Универзитету у стручниој служби јуче су нас обавестили писаним путем, да наводи из тих текстова не стоје и да они не стоје као потписници тих текстова", каже Марко Лукић, генерални секретар Универзитета у Крагујевцу.

У јавности се спекулише да иза "Шумадија блуза" стоји бивше руководство Универзитета, које је смењено на седници Савета крајем јуна. Због дуготрајног сукоба крагујевачких академаца, реаговало је и ресорно министарство и наложило отклањане неправилности у раду Факултета медицинских наука.

"Неусаглашеност статутарних аката Медицинског факултета и нашег Универзитета, била је у једном тренутку разлог застоја, у сарадњи. То усаглашавање је завршено, проблеми којису постојали су превазидјени", истиче проф. др Горан Давидовић, ФМН Крагујевац.

Затишје је кратко трајало. Пред законски избор ректора, нова таласања и питања. Да ли је рок од девет дана, колико су имали факултети да предложе кандидате, кратак?

"Још у јуну било је врло јасно, да ће се избори расписати најкасније у ово време. Тако да верујем, да су сви кандидати потенцијални, који су могли да размишљају о томе, имали времена да се спреме и пријаве", каже проф. др Добрица Миловановић, декан ФИН Крагујевац.

Рок за пријаву кандидата, за избор ректора, истиче сутра. До сада је је 10 од 12 факултета доставило предлоге, а Универзитет у Крагујевцу, надлежним органима, извештај о ненаменском трошењу средстава у претходном периоду. Чак 53.000 евра, намењених реконструкцији дома Војске за потребе Филолошко-уметничког факултета, тврде у Ректорату.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво