Добар пример дуалног образовања из Пожеге

Већ седам година у Новом Саду се одржава Дунавски бизнис форум с циљем да подстакне динамичнији развој подунавских земаља. Повратак на дуално образовање, које је некада било покретач индустријског развоја Југославије, препознато је као приоритет којим ће се унапредити привреда и млади задржати у земљи.

Горан Јанковић производи индустријскe роботe. Због те високе технологије већ осам година стипендира ученике средње школе и студенте. Тридесетак је након школовања добило посао у Пожеги, а међу више од двестотине запослених, сваки четврти је инжењер.

"Чим изађемо у Немачку, Швајцарску, Аустрију видите да је то основ послова њихове привреде", истиче дипл. машински инжењер Горан Јанковић, директор "Инмолда", Пожега, "то је неопходност које морамо бити свесни што пре и увести што пре."

И Словенци се враћају систему дуалног образовања, али не по југословенском моделу, већ сада уз подршку аустријске и немачке привредне коморе.

"Све се мења у смеру дигитализације и на том пољу мора образовни систем пратити потребе господарства", каже Здравко Почивалшек, министар економског развоја и технологија Словеније.

Средњошколцима је дуално образовање занимљивије, не само због практичног рада већ и због излета, сајмова, стручних скупова на којима проширују знања.

"Пре свега ми млади се дружимо, упознајемо нове људе", каже Кристина Анђелић, ученица Техничке школе Пожега. "Неке људе с којима можемо касније да сарађујемо и око факултета и око свега убудућем."

На Дунавском бизнис форуму у Новом Саду на једном од стручних панела закључак је управо да је повратак на дуално образовање будућност развоја земље.

"Деца треба да раде пројекте у привредним организацијама, треба да раде дипломске магистарске, докторске радове, ван факултета везаних пре свега за неке живе пројекте и задатке, које поставља привреда и тек тада можемо да направимо неки систем који ће да буде ефикасан", рекао је проф. др Бранко Ковачевић.

Др Иван Бошњак, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе, сматра да доносиоци одлука треба да препознају све те потребе, "да наставимо да улажемо и тако стабилизујемо ову државу".

Подршка привредницима који пословним идејама доприносе развоју локалне заједнице, отварањем радних места, зарадама које прате животне трошкове, свакако је пут којим се може допринети развоју државе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво