Анализе крви на тумор маркере од сада и у шабачкој болници

У биохемијској лабораторији Опште болнице у Шапцу, од данас нова процедура - рутинска анализа крви на тумор маркере, коју су до сада пацијенти углавном плаћали у приватним лабораторијама.

За најзначајније праћење оболелих пацијената, према речима надлежних, набављен је апарат најновије генерације који је болница обезбедила уштедом и уз помоћ Министарства здравља.

Апарат ће најпре задовољити потребе Онколошког диспанзерау Шапцу у којем се за ову врсту прегледа припреми око 80пацијената месечно, каже др Јелена Викић, начелница биохемијске лабораторије болнице ,,Лаза К. Лазаревић".

Радиће се тумор маркери за дојку, карцином простате, дебелог црева и јајника а у плану је да се ова процедура користи и у друге дијагностичке сврхе јер је број онколошких пацијената у порасту.

,,Неки статистички подаци су да грудни болесници, њих има новооткривених 80 до 90 годишње, задњих пар година да карцинома дебелог црева има 70 до 80 пацијената, карцинома дојке измедју 50 и 60 а уролошких пацијената, чак се помињу и бројке од 150, тако да би ми апликовали свакако да добијемо и шира средства да би помогли и новооткривеним пацијентима", наводи начелница Викић.

Директор Опште болнице у Шапцу др Слободан Поповић подсетио је да је ову процедуру шабачка болница требало да има и раније и да ће се менадзмент потрудити да у циљу унапредјења услуга настави са уводјењем новина.

"Донације наших људи који живе у Швајцарској и Данској се настављају како бисмо обезбедили боље услове за пацијенте. Ускоро нам стижу и апарати за анестезију и два пацијент -монитора, лампе за операциону салу, све уз помоћ Министарства здравља. После посете еминентних стручњака нашој педијатрији, очекујемо посету др Небојше Марића, торакалног хирурга са ВМА, који ће извести показну операцију у нашој болници у намери да развијемо ендоскопску торакалну хирургију, наравно, примерено секундарном нивоу наше установе", каже Поповић и додаје да ће се наставити тренинзи лапароскопских операција дебелог црева и да очекује посету професора Горана Милашиновића, директора Центра за пејсмејкер Клиничког центра Србије, како би започели сарадњу и уводјење и ове процедуре, јер је Шабац одавно требало да има пејсмејкер центар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво