Поклоњење прецима

Потомци јунака Моравске и Дринске дивизије на стогодишњицу пробоја Солунског фронта обишли су историјски значајна места у Грчкој. Од Крфа до Вевије у част славних предака прешли су скоро 2.000 километара.

Крф за Србе острво бола страдања али части и поноса. Потомци славних ратника Моравске и Дринске дивизије из Лебана, Лесковца, Београда, Малог Зворника кренули су на својеврсно историјско ходочашће дуго 1700 километара. Доћи до Крфа модерним саобраћајницама и данас није лако а како ли је тек било измореном и гладном српском сељаку војнику који се борио за слободу истину и правду. Историјски час у Српској кући на Крфу уз присуство високих државних званичника био је за памћење а обилазак острва Вида пун емоција. Домаћин Србима је Василија Петровић. Њен прадеда је дошао овде пре једног века.

"Говорим мало српски, разумем мало српски, учим српски полако полако", каже Василија Петровић са Крфа.

"Волео бих да данашње генерације имају бар петину части осећаја и поноса као што су имали ови момци који овде оставили своје кости, истиче Димитрије Пантелић из Београда.

На Крфу Срби осећају пријатељство на сваком кораку. Релативно лако можете се споразумети на српском језику а многе српске речи овде су се одомаћиле.

"Да покажемо младим људима да треба да додју овде да одају почаст свим нашим прецима који остали овде", каже организатор путовања Горан Јовић.

На повратку са Крфа незаобилазни и увек незаборавни сусрет са Дјордјем Михајловићем на Зејтинлику. Обилазак споменика у Вевији на двадесетак километара од Кајмакчалана на месту где је била смештена болница Дринске дивизије за све је представљао велико задовољство јер су грчки пријатељи захваљујући иницијативи ових људи очистили прилаз спомен облежју.

"Мени је довољно да помислим да видим да пише прво превијалиште Дринске дивизије и да видим поруку у којој се каже за правду и слободу, ко разуме разумеће", додаје Милета Пантелић, из Београда.

Крф, Видо, Зејтинлик, Вевија, Кајмакчалан, места српских духовних ткања. Места која не можемо и не смемо заборавити. Обилзаћи гробове слвних јунака откривамо сами себе, истину и снагу непролазног.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво