Бечеј фолк фест

Играчи 11 земаља из свих крајева света ових дана у Бечеју представљају своју традиционалну музику, игре, ношњу и обичаје на фестивалу фолклора који је уписан у мапу нематеријалне културне баштине УНЕСЦО-а.

Обучена у традиционалну српску ношњу Марија Мишковић стара 14 месеци најмлаđа је у дефилеу више од 450 учесника 3. Међународне манифетсације фолклора "Бечеј фолк фест".

Веселин Мишковић, Маријин деда, каже да намеравају да је учлане у КУД."Још не иде сигурно својом ногом,каже Веселин,али када крене мораће се учланити. То је традиција!".

На Међународном фестивалу фолклора у Бечеју млади играчи из Колумбије, Италије,Костарике, Грчке, тачније 11 земаља из целог света.
Пјера Јаковела, из Италије каже да је атмосфера изузетна." Свидја ми се у Србији.Фестивал је прилика да се боље упознамо са играчима из других земаља,каже Пјера, младима људима са којима делимо иста инетерсовања."

"Са фолклорним ансамблом сам , слободно могу рећи, пропутовао цео свет",каже Андреј Шипош из Румуније."Овде се осећам заиста пријатно и као у свом граду. Слична архитектура, култура, зеленило, добронамерни људи - баш као код куће. Из Србије ћу понети само најлепше утиске."

Трећи "Бечеј Фолк Фест" траје четири дана и заузима посебно место у мапи културних догађаја у Србији, јер је уписан у мапу очувања светске нематеријалне културне баштине УНЕСЦО-а. Организатор манифестације је КУД "Ђидо" из Бечеја захваљујући коме је та варош једна од десет у којима се одржава овакав фестивал.

Снежана Секулић,из  КУД "Ђидо" истиче да Бечејци воле фолклор. каже да је "Ђидо" много путовао, у преко 20 земаља, у некима је био и више пута, попут Алжира и Сицилије.

Бина као да није довољна да би се играчи фолклора представили, па се и на улицама Бечеја ових дана могу видети разиграна кола и  необични плесови из свих крајева света. 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво