Студенти археологије из Немачке на налазиштима у Србији

Група студената археологије из Хајделберга у Немачкој борави у Србији, обилази и истражује највредније археолошке локалитете, а посетиће и наше музеје. Оно што су видели и чули о неолитском насељу у Дреновцу код Параћина, за њих је ново и непознато.

Централни Балкан и посебно Моравска долина у доба неолита били су средиште европске цивилизације, а у Дреновцу код Параћина налазило се насеље од чак две хиљаде становника, што је за шести миленијум пре нове ере импозантан број. Те чињенице биле су веома занимљиве немачким студентима археологије од којих су неки изабрали управо неолит као сферу интересовања.

"Неолит је мој омиљенио период у целој историји и ово је заиста фасцинантно, никада нисам видела ништа слично, нисам очекивала ово, срећна сам што сам овде", каже Ана Бас, студенткиња археологије.

"Лепо је и веома интересантно археолошко налазиште где смо сада. Добро је очувано, има доста керамике, иако смо чули да су ове куће заправо биле спаљене", додаје Хенрих Ангел, студент археологије.

Осим неолитског насеља у Дреновцу група немачких студената са универзитета у Хајделбергу посетиће у Србији више занимљивих археолошких локалитета.

"Идемо у Винчу сутра и у Народни музеј. Посетићемо специјалну изложбу посвећену истраживањима у Винчи, а затим идемо Дунавом до Виминацијума", најављује Марија Иванова Биг, организатор.

Археолози налазиште у Дреновцу с правом називају неолитски мегалополис јер су на простору од педесетак хектара геомагнетним сондирањем тла откривени остаци чак 700 кућа. Истражено је тек неколико.

"Добра је ствар да додју људи из иностранства па да нам кажу да имамо нешто вредно. Обично је тако. Срећна је околност да је ипак Дреновацналази простора дапређе границе Србије и да људи долазе овде да виде шта имамо, заиста Дреновац пружа нешто несвакидашње", каже проф. др Славиша Перић, археолог и водја истраживања у Дреновцу.

Пошто је налазиште тик уз Коридор 10 план је да у будућности постане и туристичка атракција. Има идеја да се у Дреновцу формира Центар за изучавање неолита Балкана и стални истраживачки камп за домаће и стране студенте, али за те пројекте тренутно нема новца. Оно што је до сада урађено на мети је лопова, а недавно су преко ноћи нестали вредни соларни панели и опрема унутар балона који штити ископине.



 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво