Прокупље: Цену лоше противградне заштите плаћају пољопривредници

Временске прилике последњих година готово да имају пресудан утицај у пољопривреди. Зато је за произвођаче хране у Топлици добра противградна заштита посебно важна, јер у том крају више од две трећине становника живи од пољопривреде.

Противградна заштита у општини Прокупље ради само делимично, зато што је у функцији само седам од деветнаест станица, а највећу цену и ове године платили су пољопривредници, којима су, у неколико наврата, град и олујно невреме причинили велике штете.

 

"Штете су огромне", истиче Зоран Павловић из Бајчинца. "Улаже се много, на крају ништа и шта да радимо?"

 

Две трећине противградних станица на подручју општине Прокупље није у функцији, зато што нема заинтересованих стрелаца, који би овај одговоран посао радили за само четири хиљаде месечно, колико за њихов рад издваја Републички хидрометеоролошки завод.

У Великој Плани, једном од највећих воћарских центара, већ три године не ради противградна станица. Биљана Павловић, бивши стрелац из Велике Плане, каже да нико неће да прихвати  тај посао:

"Велика је обавеза, јер видите и сами колко је далеко од села. Народ се највише на паре жали, неће за те мале паре каже да трчи овде."

Радарски центар у Крушевцу покрива и територију прокупачке општине. Према речима Михајла Васићаиз тог центра, од 11 општина на тој територији, десет је планирало средства за рад стрелаца:

"Општина Прокупље није планирала и то је довело до тога да само њих седморо прихвати да ради на противградним станицама, а и њихов рад је под знаком питања."

 

 

Покушај нашег новинара да о овој горућој теми попричамо јавно, пред камером, са неким из локалне самоуправе и овога пута је пропао.

РТС-у је још једном, у телефонском разговору, потврђено да они и даље остају при ставу да је организација и рад противградне заштите, као и одговорност, у искључивој надлежности Републичког хидрометеоролошког завода и да они немају планираних средстава у буџету за ове намене, јер би тиме кршили закон.

 

Интересовали смо се како у оваквим околностима, поступају друге општине, које издвајају додатна средства за рад стрелаца, али и за набавку противградних ракета, а истовремено не сматрају да тиме крше закон. Средства за ове намене из општинских буџета представљају донације Републичком хидрометеоролошком заводу и то се, како сазнајемо, не коси са важећим законским прописима, пре свих закона о донацијама.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво