На Копаонику камп за децу оболелу од дијабетеса

Двадесет четворо деце оболеле од дијабетеса недељу дана кроз игру, радионице, предавања и физичке активности у кампу на Копаонику усваја навике које ће им олакшати живот са том болешћу. Ово је 4. такав камп у организацији удружења "Еберс" из Ниша у сарадњи са Дијабетолошким савезом Србије и Дечјом интерном клиником у Нишу.

На Копаонику је току 4. камп у организацији удружења "Еберс" из Ниша у сарадњи са Дијабетолошким савезом Србије и Дечјом интерном клиником у Нишу.

Имају између 8 и 18 година, годинама су већ суочени са дијабетесом и научили да се храбро носе са болешћу.

"Не гледам на дијабетес као на болест већ као начин живота. Уче нас да будемо одговорни и самостални. Можемо да живимо као сви здрави људи, само што имамо једну обавезу више," каже 16-годишњи Страхиња Крстић из Ниша.

Оваква искуства у седмодневном кампу дели 24-оро деце из више градова јужне Србије.

Управо оспособљавање деце за самостално функционисање са овом болешћу задатак је кампа у коме су 24 сата уз њих лекари, медицнске сестре и волонтери који такође живе са дијабетесом.

"Све сам то прошла и зато сам ту као волонтер, могу да помогнем деци, знам кроз шта пролазе," наводи волонтерка Луција Јакшић.

"Циљ кампа је да деца са дијабетесом живе нормално, да се нормално хране, али да управљају инсулином и да науче да броје угљене хидрате и ускладе физичке активности," објашњава Бобан Милосављевић, организатор Кампа.

На нишкој дечјој клиници од дијабетеса се лечи око 250 деце са југоистока Србије.

"Нама је циљ да их видимо једном у три месеца на клиници, а да се у међувремену сами носе са болешћу и да контролишу шећер да буде у границама које ми препоручујемо," каже др сци.мед. Сандра Станковић, педијатар ендокринолог Дечје интерне клинике у Нишу.

Кроз ове кампове до сада је прошло око 180-оро деце, неки и више пута, а први боравак за њих је бесплатан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво