Између два пописа, Трстеник изгубио 15 одсто становника

Општина Трстеник је између два пописа, 2002. и 2011. године, изгубила око 7.000 становника, што је скоро 15 одсто укупне популације, преноси Танјуг. Тај податак указује на нестанак брдских села у трстеничкој општини и њихово потпуно напуштање.

Опадање наталитета, односно природног прираштаја, последица је миграције на релацији село-град и првенствено последица одлива младе популације у веће градске средине и иностранство, што је последица све веће незапослености и смањења животног стандарда.

Смањење природног прираштаја довело је до поремећаја у старосној структури, као и до интензивних промена у социо-економској структури.

Просечна старост у општини Трстеник је 42 године - 43 за жене и 41 годину за мушкарце.

Број пописаних становника је веома низак и уколико се одлив становника буде наставио овим интензитетом, у скоријој будућности, ова места ће постојати само на географским мапама.

Влада Србије је због тога Трстеник сврстала у петнаест општина у Србији са најлошијом демографском картом.

Драгица Гочанин Пејчић, гинеколог акушер у Дому здравља у Трстенику, рекла је за Танјуг да је прошле године укупно било 202 труднице, а у првој половини ове године само осамдесет две:

"У 2016. години било 311 новорођених беба, а прошле чак стотинак мање. Ове године је још мање беба. Надамо се да ће до краја 2018. године, просек новорођених беба бити као и 2017. године, али сигурно нећемо премашити тај број."

Напоменула је да је у последње време примећено да се све више трудница одлучује за треће дете, због помоћи коју држава нуди мајкама са троје деце.

Општина Трстеник је тај проблем поставила као приоритет за решавање. Из општинског буџета се већ издвајају одређена средства помоћи мајкама и деци.

Александар Ћирић, председник Општине Трстеник, очекује да ће се овакви видови помоћи повећати још више, да ће се финансирати социјално угрожени и увећати средства за здравствену заштиту:

"У буџету имамо посебне ставке које се односе на помоћ незапосленим породиљама, којима се исплаћује 10.000 динара месечно у трајању од годину дана. Затим, издвајамо средства за вантелесну оплодњу, која смо са 70.000 повећали на 250.000 динара, а надокнаду за новорођену децу смо подигли са 10.000 на 17.000 динара. Желимо да сваке године повећавамо висину средстава, како би се породице из Трстеника одлучивале за родитељство."

Спас у проблему депопулације требало би потражити у развоју сеоског туризма, тамо где је природна средина очувана и чији би развој и основна инспирација требало да буде село само по себи, подизање његовог економског знажаја и самосталности, задржавање младих на селу, смањење стопе незапослености и искоришћавање постојећих капацитета. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се