Киша умањила и приносе и квалтет пшенице

Због кише, жетва пшенице се знатно одужила. Почела је пре месец дана, а на неким парцелама у шабачком крају усев још није скинут. Честе падавине, умањиле су принос, али и квалитет хлебног зрна, због чега ће бројни пољопривредници пшеницу користити за исхрану стоке.

Комбајне на пољима, киша је готово сваког дана прекидала у жетви. Милорад Глигорић из Варне, један је од бројних пољопривредника који род није успео да скине на врема. Пшеницом која је због велике влаге почела да клија, храниће стоку.

"Срећом ја имам стоку коју држим, имам лепо стадо козица и јарића, и они су да то потроше, да не пропадне, мада сам очекивао бољи резултат," каже Милорад Глигорић из Варне код Шапца.

Маринковић из Богосавца жетву је завршио на време. Због ниске откупне цене, већину рода оставио је у амбару.

"Пун ми је амбар, четири и по вагона имам у њему, оставио сам све за храну за бикове и за свиње. Исплати се продати пшеницу ако има цене, а под овом ценом се не исплати продати. Била је цена 18 динара, сада су скинули на 16, испод 20 динара се не испалати, какви су временски услови били, и колико је родила, не исплати се испод 20 динара,'' наводи Драган Маринковић из Богосавца.

Учестале падавине умањиле су принос, али и квалитет зрна. У односу на почетак жетве, хектолитарска маса мања је и за 20%, што је испод млинарских стандарда.

"Јесте био поблем, било је стани пани, ја сам имао свој комбајн, ја сам своје ово на време, ови који су имали комбајн свој, они су ишли за услугом, а своје нису оврли, и сад кад је пала киша, сад је све поникло, и сад им је проблем да продају пшеницу која је почела да клија," додаје Маринковић.

Осим по лошем приносу, овогодишњу жетву пољопривредници ће памтиће као једну од најтежих и најдужих.

Процена агронома је да је свега 20% усева у шабачком крају, скинутно на време.

број коментара 0 пошаљи коментар