Пиротска зелена оаза у центру града

У Пироту се обележава 95 година од почетка изградње кеја на Нишави. Ево приче о томе како је некадашња обалоутврда, чији је циљ превенција поплава, прерасла у зелену оазу у центру града јединствену по дрвореду липа.

Од игара у детињству, преко дружења у млађим данима до пензионерских шетњи. 80-годишња Олгица Петковић каже да је кеј на Нишави обележио њен живот. С поносом објашњава да је њен прадеда поклонио плац за изградњу тадашње обалоутврде.

"Сви су учествовали, и трговци и занатлије својим новчаним прилозима. Они који нису имали новац, учествовали су својом радном снагом и превозом материјала", каже Олгица Петковић.

Пиротски кеј јединствен је у Србији због дрвореда столетних липа. Није забележено ко је почео да сади липе, али се зна да је за изградњу кеја одговоран један Ужичанин.

"Залагањем Веље Вукићевића који је стицајем околности био народни посланик за Пиротски округ, иначе је из Ужица, 1923. године почело са утврђивањем обала Нишаве и формирањем данашњег кеја", каже историчар Миљан Манић. 

Иницијативу да се обележи 95 година од почетка изградње кеја покренули су грађани Пирота и Историјски архив. Придружили су им се локална самоуправа и сва јавна предузећа и установе.

Ивана Костадиновић, директорка Архива каже: "Кеј је срце нашег града, зелена оаза нашег града и веома је важно да се код грађана развија и шири свест о томе колико је битно да чувају, одржавају и негују свој кеј".

Последњих десетак година пиротски кеј је обновљен, а стазе су поплочане и осветљене. Преко Нишаве су изграђена два нова моста, дечје игралиште, а до краја године биће засађене нове саднице липе. Кеј се љубоморно чува и уређује за будуће генерације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво