Лесковачки стрелци спремни за противградну сезону

Противградну сезону, стрелци на територији Лесковца дочекују спремнији него претходних година. Уз ракете, које набавља држава и град је издвојио скоро 3 милиона динара за њихову куповину. Стрелци се надају да ће за свој рад добити веће надокнаде, али и дуго најављивани стаж.

Жикица Маринковић, противградни стрелац из села Прибој код Лесковца, од радио станице се не одваја пуних 40 година.

Редовне прозивке из Радарског центра на Кукавици су три пута дневно. Прва у 10 и 15.

Очи искусног противградног стрелца Жике Маринковића целога дана усмерене су ка небу. На воли облаке који стижу са Радана и из Бугарске.

Жикица Маринковић објашњава: „То је у ствари нека љубав, од пољопривреде имам пола хектара, међутим то ми је прешло у навику пошто сам тај посао почео да радим заволео сам га."

Уз њега на подручју града има још 59 стелаца. Најстаријем су 82 године. Млади неће крај лансирних рампи.

Зоран Суљић је стрелац од пре три године. Каже један од разлога су и ниске месечне надокнаде. 4000 динара већ 11 година.

"Нисмо задовољни са том надокнадом, али надамо се да ће бити боље, слушам наређења, увек одрадим часно и поштено," каже Зоран Суљић, противградни стрелац из Горње Купиновице.

Ватрено крштење је слажу се прво дејство. После тога овај посао који у сезони захтева преданост 24 сата улази у крв.

Зоран Суљић, наводи: „Кад облак разбијем, отерам га или направим кишу ја сам пуно радостан и срећан због територије коју браним."

"Радарски центар Кукавица обавља посао у задњих 15 година са најмањим штетама у Србији," каже Жикица Маринковић, председник Удружења стрелаца Кукавице.

Доброг стрелца цене и пољопривредници јер они су ту да заштите уложено и урађено.

У магацину у противградној станици у Прибоју 14 ракета. Никада више у последњој деценији. Уз оне које набавља Хидрометеоролошки завод за сваку је и град купио још најмање 5.

Бобан Соколовић, шеф одељења за привреду и пољопривреду града Лесковца каже:

"Ове године наше противградне станице, а има их укупно 30 на територији града свака ће добити измедју 10 и 12 ракета што је неки оптималан број за почетак сезоне."

Уз ракете добиће и ХТЗ опрему, а преко новоформираног удружења стрелаца град ће дотирати месечне нагнаде са укупно 7 милиона динара. Да буду још мотивисанији за важан посао на подручју са преко 60 000 хектара пољопривредног земљишта.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво