Превентивни прегледи ђака у општини Свилајнац

Центар за бригу о породици у Свилајнцу организовао је систематске прегледе деце - поред висине и тежине, проверава се држање тела, стање кичме и стопала. Први прегледи биће обављени у сеоским школама.

У школи у Бобову четрнаесторо ђака и девет предшколаца. Стрпљиви су током прегледа које је организовао Центар за бригу о породици. Добро знају, како кажу, да је за правилан раст и развој неопходна и физичка активност.

Иако ова деца много више времена проводе у игри ван куће од њихових вршњака у граду, прегледи показују да су проблеми са држањем тела скоро исти.

"Већина њих има лоше држање, али то за сада није велики проблем јер може да се исправи корективним вежбама", истиче др Маријана Васић из Дома здравља Свилајнац. "Биће проблем уколико се направи пропуст и онда деца израсту и остану са тим проблемом."

Након прегледа, према речима физиотерапеткиње Јелене Радовановић, биће одређене групе деце која ће научити вежбе којима се смањују деформитети.

Родитељи деце која имају неки проблем добијају упуте за даље прегледе.

Торбе су им претешке, тврди Слађана Радошевић, мајка једног од ученика:

"Ми родитељи не можемо на време да препознамо деформитет код деце, и добро је што долазе код нас на село, како ми не бисмо одлазили у Дом здравља и чекали прегледе:"

"У разговору са директорима школа дошли смо до закључка да један од проблема је управо превоз деце до Дома здравља који се налази у Свилајнцу", каже Ивана Петровић из Центра за бригу о породици. "На овај начин пружамо подршку породици и обићи ћемо све школе  на територији општине"

После сеоских школа лекари ће прегледати и децу из Свилајнца и анализирати резултате. Већ сада, на половини акције, види се да међу основцима има доста оних са лошим држање тела и  прекомерном тежином.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво