На крагујевачкој Мапи приступачности 270 објеката

Канцеларија заштитника грађана 2014. године израдила је базу података о приступачности јавних објеката, институција и услуга особама са инвалидитетом. Више од десет хиљада података за интерактивну "Мапу приступачности" преузето је од организација цивилног друштва, јединица локалне самоуправе, државних органа и грађана.

Крагујевчанин Владимир Марковић је у инвалидским колицима висе од три деценије, ради у градској управи и председник је удружења Форума младих са инвалидитетом у Крагујевцу.

За Мапу приступачности, која се налази на сајту града, коришћени су подаци са портала Форума.

"Имамо одличан механизам који, са једне стране, може да помогне особама са инвалидитетом да се упознају са одређеним објектима", каже Владимир Марковић, нпр. хоће ли да иду у Народно позориште или музеј, знају тачно кад дођу, да ли има препрека и каквих препрека имају." 

На мапи Крагујевца налазе се подаци о 270 објеката - стајалишта јавног превоза, паркинг места резервисаних за особе са инвалидитетом, пешачких прелаза и јавних објеката - амбуланти , школа и културних објеката - као и о инфо-сервисима за особе са инвалидитетом.

"Није довољно да само једна зграда, један објекат има рампу, има лифт", истиче Марковић. "Веома је важно да има оборене ивичњаке, паркинг место за особе са инвалидитетом, да ширина врата тог објекта у ком се налази је довољно велика да могу да прођу електромоторна колица и да је унутрашња комуникација и коришћење тоалета исправно."

Подаци о приступачности јавних објеката и јавних површина добијени су из локалне самоуправе, државних и приватних институција, у сарадњи са Заштитником грађана, уз финансијску подршку Владе Краљевине Норвешке, нове информације се стално допуњују на мапи доступности. Нажалост, још  има институција које нису направиле приступе и прилагодиле се особама са инвалидитетом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво