Значајни ресурси за коришћење енергије сунца у Чачку

Чачански крај има значајне, али недовољно искоришћене потенцијале за коришћење обновљивих извора енергије, показују истраживања Техничког факултета. Последњих година, поред коришћења потенцијала воде и биомасе користи се и енергија сунца.

Савремена аутоматска метеоролошка станица у Чачку, коју је Технички факултет инсталирао пре два месеца у дворишту Института за воћарство, ажурира податке сваког минута. Поред праћења стандардних параметара временских прилика прецизно мери и потенцијале сунчеве енергије.

"Почињемо да пратимо параметре односно ресурсе соларног зрачења и број сати сијања сунца. Тако да ћемо имати прецизне показатеље и израчунати оправданост инвестиција за добијање топлотне и електричне енергије из обновљивих извора енергије", каже проф. др Снежана Драгићевић, Технички факултет, Чачак.

Иако постоје значајни ресурси за коришћење енергије сунца у Чачку и околини, главна препрека за улагање у те системе, сматрају стручњаци је скупа опрема. Последњих година инсталирано је неколико приватних соларних електрана, које сунчеву енергију претварају у електричну. Ова паметна зграда на крову има соларну електрану капацитета 50 киловата.

"Ми смо направили уговор, дванаестогодишњи уговор са Електропривредом Србије да сву произведену електричну енергију пласирамо у електродистрибутивни систем. Наравно, добили смо статус повлашћеног произвођача електричне енергије где се по посебној тарифи, где гледано кроз финансијску призму новца, електрична енергија пласира у дистрибутивну мрежу", каже Дејан Јовашевић,"Електроват", Чачак.

Чачански крај највиши користи обновљиву енергију за производњу струје из две хидроелектране на Западној Морави у Међувршју и Овчар Бањи укупне снаге 17 мегавата. Градска управа још увек не субвенционише улагање у системе обновљивих извора енергије.

"У наредном периоду град можда размишља да даје одређене подстицаје  када су у питању физичка лица кроз неке можда одрежене олакшице. Задуживање грађана по том основу, ко жели значи да енергетски постигне ту већу уштеду у својој кући, да можда град помогне у неком  субвенционисању за кредите које би узимали од пословних банака, али то је тек још у зачетку", каже Мирјана Ђоковић, помоћник градоначелника Чачка.

За грејање током зиме порасло је интересовање грађана за коришћење топлотних пумпи, као још једног вида еколошки чисте енргије. И управо је Градска управа увела овакве грејне системе у неколико школа и јавних установа, чиме су остварене значајне енергетске и финансијске уштеде.

rts.cacak@rts.rs
+381 32 227 551

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво