Баточина, субвенције за пољопривреднике

У потрази за бољим животом млади су деценијама одлазили из села у градове. Зато је шумадијска општина Баточина, решена да помогне младим пољопривредницима, увела низ аграрних мера које им омогућавају да на својој земљи организују профитабилну производњу. Највеће интересовање је за пластенике и подизање нових засада воћа.

После деценија сваштарења у пољопривреди, Горан Вељковић изБрзана код Баточине, решио је да се окуша у воћарству. На пола хектара засадио је 250 стабала кајсије, и од општине добио повраћај уложених средстава од  60.000 динара.

Казе, да му је то увек била жеља, али сопственинм средствима, није могао да финансира куповину садница. Мере подстицаја, оценује, добродошле су домаћинима који желе да раде и остану на својим имањима.

И Милошевићи из Жировнице, који генерацијама живе одпољопривреде, уз подстицаје општине, подигли су нов пластеник и воћњак дуња и крушака.

Славиша Милошевић из Жировнице, каже да је у том крају, крче стари и подижу нови засади под воћем. Његова породица, посадила је 200, а планира још 400 садница воћака.

За подстицаје у пољопривреди исплаћено је око три и по милиона динара, троструко више него 2015. године. Стимулишу се малипроизводјачи који не испуњавају услове за државне субвенције.

Баточина је пољопривредна општина. У десет села, око 13.000 житеља, бави се углавном традиционалном ратарском производњом. Циљ је да се пређе на профитабилније гране.

Овај крај има идеалне услове за воћарство. У подизању нових засада, млади произвођачи виде шансу за сигурну зараду и опстанак на селу.

Председник опшине, Здравко Младеновић каже да је приоритет подизање прерађивачких капацитета, како би из овог краја на тржишту пласирали, не само сирово воће и поврће, већ и готове производе.

Зато се повећавају подстицаји у аграру. У овој години пет и по милионадинара, 60 одсто више него лане. Поред садница воћа и фолија запластенике, општина Баточина, субвенционише и вештачко осемењавање, камате на пољопривредне кредите и осигурање пољопривредне производње.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво