Мастер рад преточен у књигу о Петру Кочићу

У Библиотеци шабачкој, вечерас ће бити промовисана књига "Модернизам Петра Кочића" необична по томе што је дело младе ауторке, Јелене Гајић, којој је ова тема била мастер рад. Препоруке ментора изузетне студенткиње да се рад публикује, препознала је локална самоуправа Шапца, која је у оквиру конкурса за финансирање пројеката у култури, помогла штампање.

"Кочић се према језику односио као према нечему светом, нечему што је довољно моћно да буде средство борбе против туђина, онда када је слобода била толико угрожена да су сви други начини борбе били онемогућени", записала је у својој књизи Шапчанка Јелена Гајић, професорка српског језика и књижевности коју је помало скрајнуто дело Петра Кочића одушевљавало још од средњошколских дана.

"Инспирисало ме код њега што је негов живот неодвојив од његовог стваралаштва и прозе, потреба за борбом, мотив борбе и слободе у његовим делима, то што никада није одустајао да то у војим делима нагласи", каже Јелена Гајић, ауторка књиге.

Да је Јелена у свом критичком првенцу донела мноштво нових увида и анализа Кочићевог дела сведоче њени професори, рецензенти, као и бројни љубитељи књижевности.

"Верујте ми, не могу да разликујем цитате Иве Андрића, Јована Дучића, Бранка Лазаревића, Исидоре Секулић, највећих имена српске књижевности од њених коментара. Од те умешности које је повезала и дала једну логику и од тога сплела једну дивну плетеницу", каже др Љубомир Ранковић.

У веме другачијих тема, Јелена каже да је  изнена]ена интересовањем књижевне јавности за њену прву књигу што јој је мотив за даљи рад.

"Да и даље пишем о књижевности, и да се бавим критичарским радом и објављујем књиге", каже Јелена Гајић.

Млада и веома скромна, Јелена и не слути, тврде критичари, да је њен рукопис надишао повод дипломског мастер рада и дао важан допринос јубилеју - стогодишњици смрти великог Кочића.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво