Oпоравак фабрике у Jарменовцима

После више лоших приватизација Фабрика за прераду воћа и поврћа у Јарменовцима код Тополе добро ради. Запошљава 120 сталних и 200 сезонских радника, повећава производњу, извози у Немачку и друге европске земље.

Поново пуни производни погони, у фабрици коју су педесетих основале Уједињене нације као огледни центар, сви капацитети су упослени. Сортира се и пакује замрзнута вишња, новим технологијама кувају џемови и пекмези, овај је од јагода без  шећера и конзерванса.

"Ми то мало савременије ово су машине које се зову  упаривачи, овде се упарава до одређене суве материје, кад се то постигне све то долази до истакања и паковања у тегле", каже Срђан Маринковић.

Запослено је 120 радника, а у пролеће и јесен и по неколико стотина сезонаца из тополског краја има посао.

"Бољи су мало услови хладноћа је видите и сами, али радимо добро сад ради успешно. Радим 28 година, радила је раније и сад је почела да ради па добро је како је било", кажу запослени.

Власник фабрике од 2007. године је амерички бизнисмен родом из тог краја, обновио је производњу, модернизовао погоне.

"Ми смо покренуили пун капацитет пре пет година проширујемо га 30 посто на годишњем нивоу, нема никакве тајне само поштено са нашим добављачима којима исплаћујемо све на време, нашли смо добре сараднике где пласирамо робу", кажу Горан Петковић, власник.

У фабрици у Јарменовцима прошле године прерадјено је 8.000 тона воћа, 2.000 домаћинстава из тополског краја који са њима срадјују могу и знатно више.

"Шљива је имала рекордно ниску цену и могло је да се откупи и да се онда преради и да се добије додатна вредност која се извози, овде осамдесет посто ове производње иде у извоз", каже Драган Јовановић.

У плану је подизање још једног погона за прераду воћа, а доста се очекује и од сарадње са кинеским партнерима.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво