Сапуни по бакином рецепту

Мало је познато да је прву сапунџијску радњу у Србији, после Другог светског рата, отворио пре десет година Жељко Зељковић из Кикинде. Са члановима породице, прави сапуне од некуваног козјег млека по рецепту своје баке. До сада је, каже, продао више од милион сапуна.

Жељко Зељковић, по звању саобраћајни инжењер, определио се за занимање сапунџије када је сапуном од козјег млека излечио екцем на рукама, за који медицина није имала решење. И тако је кренуло.

Сапуне, каже, производе ручно, хладним поступком, да се не би изгубио квалитет састојака који се стављају у сапун.

"Основни састојак је козје млеко с којим се мешају јестива уља, затим сојино, сусамово, палмино и кокосово уље. Сапуни морају да одлеже педесет дана ради потпуне сапонификације", објашњава Зељковић.

Жељкови  сапуни су се показали као лековити. Убрзавају регенерацију и успоравају старење коже. Жељко их препоручује особама са испуцалом и сувом кожом, а посебно онима оболелим од екцема и псоријазе. Уосталом, зар се, по предању,  и краљица Клеопатра није купала у мешавини козјег млека и маслиновог уља да би очувала лепоту.

Радница Славица Петровић истиче да дневно производе око хиљаду комада сапуна, које, поред домаћег тржишта, извозе у Немачку, Шведску, Француску, земље региона, а једна тура је отишла чак на Тајланд.

"Најбоље се продаје она прва врста сапуна који смо произвели без икаквих додатака, а веома је тражен и сапун са додатком цвета невена", каже Славица.

Контролу сапуна Сапунџијске радње "Зељковић"  врши Завод за јавно здравље Кикинда. Поред лековитости, козји сапуни чувају животну околину, а Жељко Зејковић их редовно поклања школама на Светски дан чистих руку или приликом других хигијенских, здравствених или еколошких манифестација. Недавно је кикиндска фирма добила и сертификат "Фирма од поверења", јер је претраживањем интернет установљено да нема ниједног негативног коментара на њихов производ.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745
                                                                        

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво