Читај ми!

Бело блато - село са много имена

Јединствени спој нација, језика и култура карактеристични су за банатско село Бело блато. Ту живе припадници 11 нација. У селу су у слози католици, евангелисти, баптисти, православци, муслимани, протестанти. Брак који није мешовит права је реткост, а мештани различитости доживљавају као велику предност.

Једна од занимљивијих туристичких дестинација у Србији могло би бити и банатско село Бело блато. У њему је евангелистичка црква из доба сецесије, ту су етно кућа, салаши,близу је царска бара, а пре свега село, Бело блато је јединствени спој нација, језика и култура.

Ту живе припадници 11 нација. Брак који није мешовит права је реткост, а мештани различитости доживљавају као велику предност.

Лизика, Бијеле Блато, Лезнаит, Нођержибетлок, Елизенхајм, Бело Блато - село са много имена, основали су Немци пре 150 година. Сада у њему живе Словаци, Мађари, Срби, Бугари, Румуни, Роми, Хрвати, Албанци... Ипак, свако сваког разуме, јер ретко ко говори само матерњи језик.

Золтан Барна из места Бело Блато је по националности Мађар, а његова супруга је Словакиња.

"Са супругом причам српски, са децом ја причам мађарски, а она словачки. Деца се такође нама обраћају свако на свом, да кажем, на мом матерњем језику и од рођења су начили сва три језика", прича Золтан.

У улици Маршала Тита - основна школа "Братство јединство" и настава на више језика.

"Ми се на нашим манифестацијама представљамо на седам језика, додајући ромски језик и језик пијетета-немачки, имамо и италијански језик, то је језик универзалне економске комуникације, због великог броја посета из Италије", објашњава директор ОШ "Братство јединство" Милан Недељков.

Етно-кућа направљена да најмлађим мештанима представи начин живота њихових предака, привлачи и стране туристе.

Милена Года из "Етнокуће" у Белом Блату каже да су експонати који се налазе у тој етно кући углавном некада стајали у кућама Белоблаћана.

"Не можемо да кажемо да су били у мађарској, словачкој или бугарској кући, управо из разлога што су скоро сви бракови мешовити, врло мало је бракова чисто етничких ми се тиме поносимо", истиче Милена Года.

У селу су у слози католици, евангелисти, баптисти, православци, муслимани, протестанти.

Стојан Калапиш из Католичке цркве у Белом Блату каже да свако поштује своју веру, свако иде у своју цркву на молитву.

"Када се славе празници и кад су мешовити бракови у питању, на пример између Мађара и Словакиње, они празнују све те празнике и словачке и мађарске", објашњава Калапиш.

Поред евангелистичке и католичке цркве, у Белом Блату се очекује почетак градње и православног храма.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво