Читај ми!

Детективи у музеју

Сваке суботе кроз кикиндски Народни музеј вршљају детективи детаљно анализирајући експонате. Нема места за заабринутост - реч је о авантуристичкој игри која је за кратко време освојила најмлађе Кикинђане.

Деца у Кикинди више не ишчекују с нестрпљењем суботу зато што нема школе већ да наставе истраживање и обилазак Народног музеја.

Детективи прво бирају коверат одређене боје, затим добијају лист са задацима. Прате инструкције, тумаче трагове и записују решења.

Детективска игра у којој учесници пролазе кроз одељења кикиндског народног музеја и тако стичу сазнања о експонатима и сталној поставци захтева од деце да буду темељна.

Музејски педагог Драган Киурски објашњава да ова игра подстиче дечју знатижељу, развија авантуристички дух, навикава их на рад у пару и, коначно, сви се добро забаве.

Програм је пажљиво конципиран, а задаци често умеју да намуче детективе. Ипак пријатно узбуђење и потпуно ново искуство враћају кикиндске малишане, изнова, у просторије Музеја.

"Ја сам овде већ трећи пут и решавам већ други детективски задатак", каже Ивана Варађанин. "Узбудљиво је, и мало ми је био тежак задатак о светском рату."

Од почетка године, од када Народни музеј у Кикинди има свог педагога, свака изложба праћена је радионицом. А школарцима се током зимског и летњег распуста нуде и вишедневни програми.

Анимирати најмлађе, каже Лидија Милашиновић, директорка Народног музеја, приоритет је те установе:

"Да они прихвате музеј као место које није само простор за едукацију где је све строго, где мора искључиво да се иде у тишини и мора да се слуша онај ко их води, него да је то један простор где могу да се забаве, где се они образују, али на њима приступачан начин."

И док детективска авантура увелико траје, у музеју већ припремају летњи камп под називом "Од Змаја до рачунара" , где ће малишани моћи да науче омиљене дечје игре својих родитеља, бака и дека.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво