У златарском крају зима не посустаје

Током протекле ноћи, у нововарошком крају, нападало је нових десетак центиметара снега. Иако је, након два месеца, укинута ванредна ситуација, многа села су још неприступачна, а снега има и у граду.

Пијачни у Новој Вароши, после два месеца, подсећа на некадашње. Бар по томе што је роба на тезгама. Продавци кажу да није било рашчишћено до тезги, и да су робу продавали  на улици:

„Одразило се итекако на продају. Нисмо могли ни да дођемо до пијаце. Ја сам јутрос стигла једина из Акмачића, али на пијацу, због снега, не долазе произвођачи из Мочиоца, Беле Реке, Јасенова, Трудова..."

То су села и засеоци у којима се до неких кућа још није стигло и поред даноноћног чишћења, ангажовања и људи и тешких грађевинских машина.

Зима у златарском крају се одужила. „Што се тиче хране и огрева, некако се за то народ и спремио", каже Драго Брзаковић из Акмачића, „али летошња суша сад, поред оволиког снега, излази на видело, сува су изворишта."

Велики проблем житељима нововарошких села је и ветар, тако да се, због наноса, са сваким новим снегом, на већину сеоских путева поново враћа механизација.

Пут ка Гујаничића махали, Немања Мариновић из предузећа „Сложна браћа", ове зиме чистио је десетак пута:

„Док ја стигнем до краја насеља, кад се вратим, ништа, као да нисам ни прошао."

Борба са снегом наставља се и у селима, и у граду, иако је у Новој Вароши, прошле недеље, укинута ванредна ситуација.

Према речима Зоран Млађеновића, директора Дирекције за изградњу у Новој Вароши,  у протеклом периоду, из града је изнето 2.000 камиона снега:

„Због конфигурације земљишта, проблем су нам чишћење снега у приградским насељима, али и многи сеоски путни правци које изнова чистимо, како бисмо стигли до сваког засеока."

Снег је и финансијски исцрпео општину, у којој је, по његовом отапању, могућа и појава нових клизишта, уз већ евидентирана, прошлогодишња.

број коментара 0 Пошаљи коментар