Читај ми!

Јоргани за све генерације

Јорганџијске радње су одавно постале прошлост. Занат је потпуно ишчезао, а тек понека жена се одважи да шије јоргане онако како се то радило пре двадесет и више година. Шивење јоргана за Верицу Урошевић представља право задовољство.

Верица Урошевић из Буђановаца, једна је од ретких жена које се баве шивењем јоргана. Времена за овај занат, како каже, има само у зимском периоду, јер тада нема пољопривредних радова.

Занат је научила од своје бабе, која је јорганима опремила многе девојке за удају. Временом јоргане од вуне и перја заменили су модернији и тако да су јорганџије остале без посла, међутим, каже Верица, последњих неколико година интересовање за ручно шивене јоргане од вуне је све веће.

"Пошто годинама нисам имала коме да шијем јоргане скоро и да сам заборавила како се то ради. На срећу интересовање је постало нешто веће ове године, па сада имам посла", каже Верица.

Јоргани од свиле у разним бојама, најчешће плавим ако су за мушкарца или нијансама црвене  намењене женама видећемо у многим сеоским кућама. Пре двадесет и више година свака девојка је у мираз морала да понесе јастуке од перја и ручно шивене јогане. Мираз се спремао још од рођења, јер се по њему и поштовала девојка која је за удају. По ономе што однесе у мужевљеву кућу знало се и колико је богата.

"Свака девојка је морала да има мираз који су чинили јоргани, јастуци, пешкири. Ако тога није имала сматрало се да је девојка сирота. То и није било случајно, јер није лако сашити један јорган. Пуно времена и стрпљења је потребно да би се направиле разне мустре и јоган скинуо са рама", каже Аница Гудељевић из Никинаца.

Верица додаје да није лако сашити леп јорган, јер се мора удесити мустра да би јорган био леп и задовољио муштерију.

Шивени јоргани не могу се мерити са онима које је донело нове време ни по цени, ни по квалитету, јер се за непуних 5.000 динара може добити јорган од чисте вуне који ће служити многим генерацијама.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво