Читај ми!

Премијера на "туђим" даскама

Краљевачко позориште, које је претрпело велика оштећења у прошлогодишњем земљотресу, ове године одиграло је 150 представа у позориштима широм Србије. Глумци краљевачког позоришта извели су последњу премијеру у Крушевачком позоришту.

Иако ради у оштећеној згради од земљотреса, краљевачки позоришни ансамбл ове године одиграо је 150 представа у позориштима широм Србије и изнедрио три премијере. Последњу премијеру Краљевчани су извели у Крушевачком позоришту, које им је и раније уступало сцену.

Публика је уживала у комаду "Хиперболични Параболоид" по тексту Милице Констатиновић, а у режији Бориса Тодоровића. Захтевна сценографија која је постављена неколико сати пре доласка глумаца, као да је позајмљена из ентеријера краљевачког позоришта.

Напукле таванске греде, оронуле инсталације, дотрајали намештај истовремено су кулисе за савремену позоришну причу али и животну, драмских уметника који у Краљеву после земљотреса раде у идентичним условима.

Управник краљевачког позоришта Владан Станковић каже да се за шездесет година историје овог позоришта, нису толико путовали и да очекују реакцију државе, јер, како каже, уколико је једном београдском позоришту дато шест и по милиона евра за реконструкцију, онда се мора наћи новца и за њих.

Када већ нису код куће, краљевачке глумце радује што су у Крушевцу. Овде су имали много гостовања па се лако сналазе на позорници, али иако, наступају у једном од најлепших наших позоришта, осећај да нису на матичној сцени је, кажу, поприличан хендикеп.

"Тужно је да овакав ансамбл и таква представа не могу да живе у свом граду, него морају да се селе из места у место", каже глумица Горица Динуловић.

Глумац Петар Лукић каже да је битно да краљевачко позориште ради и ствара у тешким условима, а још важније је, како каже, да се те представе играју.

Највећа подршка овом ансамблу је публика која је у завидном броју стигла из Краљева уочи представе. Они кажу да им није тешко да због представе која вреди и њихових глумаца пређу седамдесет километара и да поздрављају то што је крушевачко позориште још једном отворило врата краљевачком.

Без обзира на све околности, крушевачка и краљевачка публика, у граду под Багдалом, била је повлашћена за један велики позоришни доживљај. Прича о животу у провинцији, пролазности, људским слабостима и несрећама, маестрално је и режирана и одглумљена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво