Конкурс скројен по мери кандидата?

Општина Прокупље расписала је конкурс за именовање директора пет јавних предузећа. Иако им је оснивач исти, а послови слични, конкурсом су за свако место одређени различити критеријуми.

Конкурс Општине Прокупље за именовање директора пет јавних предузећа, има различите критеријуме за те функције. Тако је за директора Водовода потребно само шест месеци радног искуства на руководећим пословима, а три до пет година у другим јавним предузећима.

Први човек Предузећа за заштиту и унапређење животне средине, неће морати да има високо образовање, које је изричит услов у осталим конкурсима, већ је довољна и виша школа. Овакви услови, према мишљењу опозиционих странака у СО Прокупље, скројени су искључиво по мери кандидата владајућих странака.

"Уз овакав конкурс, треба само још да стоји слика. Ми смо на овај начин ограничили људе да не могу да конкуришу", каже Ненад Радмановић, шеф одборничке групе ДС-а.

"Ти општи услови морају да буду једнаки за све. Не може једном да се траже три године, другом четири, овом пет, а оном само шест месеци. Циркус", додаје Иван Марковић, одборник УРС-а.

Начелник општинске управе Иван Ракочевић каже да су услови конкурса проистекли из Статута  предузећа и негира да се на овај начин крши Закон о јавним предузећима.

"Закон допушта локалним самоуправама, односно надзорним одборима, да сами дефинишу услове под којима ће се бирати директори", каже Иван Ракочевић, начелник општинске управе Прокупља.

За Топлички центар за демократију и људска права, овакви конкурси, доказ су да се странке владајуће коалиције, упркос супротним обећањима, и даље према јавним предузећима односе као према плену, што ће, по њиховом мишљењу, допринети њиховом додатном урушавању.

"Начин на који су донети конкурси, начин на који су прописани конкурсни услови, показују да је и нова власт, као и претходна, фокусирана пре свега на сопствене интересе и на остварење онога што су испланирали за своје, а не за интересе грађана. Најекомичније у целој овој причи је конкурс за директора Водовода, где је прописано знање енглеског језика, као да се тражи директор водовода у Лондону, а не у Прокупљу", каже Драган Добрашиновић из Топличког центра за демократију и људска права.

Рангирање кандидата који испуњавају услове расписаних конкурса за директоре јавних предузећа, спровешће општинска комисија за именовања, док ће коначни суд дати Скупштина општине Прокупље, на неком од наредних заседања.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

број коментара 1 пошаљи коментар
(петак, 15. нов 2013, 15:34)
Ivan [нерегистровани]

konkurs

A sta je sa konkursom za nadarenu decu i dovre studente koji je svake godine izlazio pocetkom novembra? Cak su i opstine Blace i Kursumlija raspisali ist, naravno samo nasa opstina nema para za buducnost naseg grada... sramota