ФИНА пливачки маратон у Шапцу

Победник 43. међународног пливачког маратона "Јарак - Шабац" је Иван Афаневич из Русије, а у женској конкуренцији његова земљакиња Олга Козјудуб. Традиционално такмичење на реци Сави осми пут се одржава у оквиру ФИНА купа.

Деоницу дугу 19 километара од Јарка до Шапца, двадесетједногодишњи Иван Афаневич препливао је за 2 сата, 51 минут и 17 секунди.

Због неправилног уласка у циљне бове, дискфалификовани су такмичари из Сирије, Италије и Мађарске, тако да је друго место припало Аргентинцу Гиљерму Бертоли, док је трећи био Крис Бревен из Ирске.

"Јарак-Шабац" је веома јака трка, рекао је победник данашњег пливачког маратона Иван Афаневић: "На почетку сам заостајао за групом, па сам је стугао, захваљујући љидима из чамца и тренеру. Он ме је водио и довео до првог места."

У женској конкуренцији, прва на циљ стигла је његова земљакиња Олга Козјудуб.
На овогодишњем маратону учествовало је 37 пливача из 17 земаља. Већина њих високо је рангирана на светској листи.

"Шабачки маратон је изузетно важан за ФИНА календар такмичења. То је календар у којем постоје такмичења у рекама, у језерима", рекао је Жан Пол Нарс, делегат Међународне пливачке федерације (ФИНА). "Оно што је најзанимљивије у вези са овим маратоном јесте то што сваки пливач има свог чамџију и то је оно што га чини јединственим. "

На овогодишњем пливачком маратону, Србија је имала четворо представника, а најбоље од њих пласирао се петнаестогодишњи Никола Ступар из Новог Сада, који је заузео 11. место.
Рођен 3 месеца после њега, најмлађи учесник маратона био је Дује Милан из Сплита.

"Први пут сам на овом маратону, и част ми је пливати са овако великим пливачима", рекао је Дује. "Припремао сам се за ово три месеца."

Пливаче и караван који их је пратио бодрили су многи грађани са обе Савске обале. За Шапчане је, како је рекла Драгица Танасић, сваки маратон празник: "Ми их бодримо са обале и уживамо."

За све Шапчане који су пливаче дочекали на плажи "Стари град" организован је забавно-спортски програм.

број коментара 1 пошаљи коментар
(недеља, 05. авг 2012, 19:53)
Ugor sportholic [нерегистровани]

organizacija velikih takmičenja

Kao neko ko je iz sfere sporta veoma mi je drago da kao nacija imamo privilegiju da organizujemo ovako veliko i važno takmičenje. Ali sa druge strane mi je žao kada vidim da neke sitnice i propuste u organizaciji mogu da ostave veliku mrlju na organizaciju ovako velikog takmičenja. Pre svega zbog svih velikih imena koji su prevalili hiljade kilometara da zbog propusta organizatora i njihovih čamaca pojedini tamičari budu diskvalifikovani.
Nadam se da će se sledeće godine više obratiti pažnje na organizaciju same trke.